Ni neke majke ne plaćaju alimentaciju, samo jedna bila u zatvoru

Naplata alimentacije višedecenijski je problem u Srbiji.
Iako je regulisana zakonima, oni ponekad nisu dovoljno primenjeni u praksi, prenosi RTS. Posle razvoda deca najčešće pripadnu majkama, a na očevima je da redovno plate izdržavanje deteta.
 
U poslednjih pet godina zbog neplaćanja alimentacije u Udruženju samohranih roditelja zabeležen je samo jedan slučaj da je majka odslužila i zatvorsku kaznu zbog tog krivičnog dela.
 
Od 600 članova koliko ima ovo Udruženje, više od trećine su očevi. Protiv 24 majke podnete su prijave i čeka se sudski epilog zbog neplaćanja alimentacije.
 
"Teškoće su iste jer oni isto sve rade, i mame i tate. Mame prebacuju, ako imaju imovinu, na sve okolo nje da ne bi imala ništa od imovine, tate isto tako prebacuju imovinu na drugoga, daju otkaz", ukazuje Vera Totić iz Udruženja samohranih roditelja za Javni servis.
 
Ko je neodgovorniji u plaćanju alimentacije, teško je utvrditi bez evidencije i preciznih podataka.
 
"Oko jedna četvrtina dece posle razvoda zapravo pripadne očevima na staranje. Ne postoji ni u praksi, a ne postoji ni statistika da se majke drugačije ponašaju. Volela bih da naglasim da su po zakonu roditelji potpuno ravnopravni", ukazuje Marija Petrović iz Centra za prava deteta.
 
Među neodgovornim roditeljima su često različiti status, obrazovanje ili profesija, kažu u Udruženju. Argumenti isti.
 
"Uglavnom kažu tih nekih dve tri rečenice se pojavljuju i kod mama i kod tata. Mama kaže neće da plaća pa sa tim parama da on vodi nju, da se provodi sa njom, a tate kaže neću ja njoj da plaćam frizera i pedikira", navodi Totićeva.
 
Za one koji na novac čekaju neretko je problem i trajanje sudskog procesa. Zato stručnjaci savetuju da roditelji, ali i sudije češće posežu za privremenom merom koja podrazumeva i administrativnu zabranu.
 
"Da zapravo već na početku postupka, ukoliko ne postoje dobri razlozi za to, koriste privremene mere bar za osnovno izdržavanje, privremene mere mogu da se izvrše kao i presuda. Praktično, na taj način možemo da zaštitimo decu od toga da budu uskraćena od onoga što im je po zakonu priznato kao pravo", ističe Marija Petrović.
 
Još jedno rešenje je da dugove naplate izvršitelji. Ali da se ni dan ne čeka na isplatu, već duže vreme govori se o Alimentacionom fondu - iz kog država uplaćuje novac detetu, ali i naplaćuje od nesavesnog roditelja. Model predviđa Građanski zakonik, na koji se čeka duže od decenije.
  • Deja Udruženje očeva

    25.09.2017 11:07
    @Shimmy
    Većinom si u pravu i velika većina očeva to tako radi, ali imamo onu drugu stranu iz mog komentara. Nije uskraćivanje bavljenja roditeljskim funkcijama samo zbog neplaćanja mesečnog izdržavanja već zbog svake sitnice koja zlonamernom roditelju padne na pamet. Ima samo jedan deo iz tvog prvog komentara sa kojim se ne slažem: "Alimentacija je nesto sto niko normalan ne bi smeo da pristane da placa, niti zeleo uopste da to radi ukoliko ga nesuglasice sa partnerom nateraju na tako nesto." Zašto bi nesuglasice između bivših partnera štetile detetu. Ajde da očevi pokažu da je takav pristup neprimeren za njih, budimo iznad toga zarad dece. I na kraju da naglasim, problem neplaćanja alimentacije kao i problem nasilja u porodici koji se uvek pripisuju muškarcima, uopšte nisu toliko izraženi koliko se u javnosti predstavljaju. Statistiku, iz medija izvlači jedno udruženje građana koje vrlo jednostrano pristupa toj problematici.
  • Shimmy

    25.09.2017 02:02
    @Deja
    Niko nije rekao da bilo koji roditelj finansijski ne treba da ucestvuje u razvoju/finansiranju odrastanja deteta! Ali podrzavati dete ne znaci placati alimentaciju! Detetu ne trebaju pare, vec vreme sa oba roditelja! Dobar otac/muskarac nikad nece napustiti svoju decu, niti ce ih ostaviti gladne, zedne, bez knjiga za skolu, itd. Sve osnovne potrebe deteta muskarac moze da podmiri bez placanja alimentacije. Da mu kupi garderobu, knjige, uplati uzinu u skoli, plati obroke, odlazak na ekskurziju...
  • Deja Udruženje očeva

    24.09.2017 18:56
    Alimentacija je za dete
    I pored toga što deca u velikom procentu pripadaju majkama na samostalno vršenje roditeljskog prava, moram da naglasim da, bez obzira ko je u obavezi da plaća mesečno izdržavanje (logično je da su to najčešće očevi), ono je namenjeno detetu. I dok u glavama dužnika to ne sazri mi ćemo problem neplaćanja imati u većem broju. Ali, dokle god samostalni vršioci roditeljskog prava, kao što rekoh, to su najčešće majke, budu ucenjivale održavanje ličnih odnosa dece sa roditeljem sa kojim ne žive i smatrale to recipročnom merom za neplaćanje mesečnog izdržavanja dotle će sva ta deca patiti. Skoro sva deca jako vole i majku i oca i to njihovo pravo im ne smemo uskraćivati. Prema tome, plaćajte alimentaciju i dozvolite deci da imaju oba roditelja.
    E sad, zatvor je za one koji ne poštuju zakone, a zakone ne poštuju i očevi i majke. Zašto su majke u povlašćenom položaju? Najčešći odgovor je zato što brinu o deci?! A očevi ne brinu?! Zar upravo očevi materijalno ne doprinose više porodici što je u ovoj našoj državi sada prioritet, golo preživljavanje. Iz zatvora niko ne može ništa da doprinese. Ponavljam, plaćajte alimentaciju i dozvolite deci da vas imaju, i mamu i tatu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.