Već rađena istraživanja o efektima NATO bombardovanja, ali nisu objavljena

Dok se čeka formiranje nacionalne laboratorije čiji je cilj da otkrije posledice NATO bombardovanja, "Novosti" navode da su slična istraživanja već rađena.
Taj list navodi da su do sada obavljena dva velika istraživanja ali da ta istraživanja nisu dobila nikakav epilog. Naime, čim bi se pojavili alarmantni podaci, sve je gurnuto pod tepih, navode "Novosti".
 
Prema navodima lista, jedno od tih istraživanja urađeno je odmah posle NATO bombardovanja Srbije 1999. Naime, na VMA u Beogradu pokušalo je da se dođe do odgovora na pitanje koliko su vojnici i oficiri sa Kosova, kao i njihovi potomci izloženi riziku zbog kontakta sa osiromašenim uranijumom. 
 
Stručnjak sa VMA je za "Novosti" rekao da je tada formiran i praćen uzorak od oko 2.000 vojnika, a ispitivanje je obuhvatilo i njihovu decu rođenu od 2000. do 2004. koja se leče i kontrolišu u sistemu Vojno-medicinske akademije. Te dece je bilo 1.752. Takođe, kao kontrola uzet je uzorak dece koja su rođena ranije, tačnije njih 1.204, koji su rođeni u periodu od 1995. do 1999. 
 
Kako navodi sagovornik "Novosti", nakon pregleda medicinske dokumentacije dobijeni su alarmantni podaci. Deca rođena za vreme NATO bombardovanja imala su učestale anomalije - endokrine i metaboličke bolesti, kao i maligne neoplazme. Međutim, to istraživanje nije imalo nikakav epilog. Zvanično objašnjenje je bilo da broj ispitanih nije bio dovoljan za naučnu analizu, dok je nezvanično tadašnja vlast zaustavila istraživanje, navode dalje "Novosti". 
 
List još navodi i da je municija sa osiromašenim uranijom korišćena i prilikom bombardovanja srpskih snaga tokom rata u BiH, kao i da u tom slučaju postoji povezanost između korišćenja te municije i povećanog broja maligniteta.
  • Komifo

    25.09.2017 20:23
    @Zoja

    Pa i nama je pun kufer vas naloženih Kalimero teoretičara zavere. Da nezavisna istraživanja imaju šta da otkriju, otkrila bi, ovo je samo još jedna najava državnog finansiranja likova koji su se dobro izreklamirali i preporučili kao dugogodišnji zagovornici tužne priče o strahotama bombardovanja - naravno da neće ništa otkriti jer su šarlatani, samo će grabiti pare da pričaju istu priču, na zgražanje ljudi koji se zapravo ozbiljno bave ovom temom.
  • Sloba

    25.09.2017 20:14
    Sloboda
    @Zoja 25.09.2017 • 18:07
    Pun mi je mozak dusebriznika koji se tu pojave svaki put kada se bilo sta spomene na ovu temu da nam nasiroko pune glave svojim objasnjenjima kako je ....

    Pun mi je mozak patriJota koji se tu pojave svaki put kada se bilo sta spomene na ovu temu da nam nasiroko pune glave svojim objasnjenjima kako je Sloba Sloboda bio posten a ceo svet zao.
  • Maze me i zovu Đorđe

    25.09.2017 18:29
    Džabe krečite, narod zna
    Koliko vidim, botove nije mrzelo da promene od 8 do 12 modema, isto toliko puta se loguju na internet i daju minus.
    Narod zna sve istine. Posle 6-og oktobra, ostaće mnoge sramote onima koji su botovali.
    Ali ne i uhlebljenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.