Rusiji sumnjiv uvećan izvoz voća i povrća iz Srbije

Rusija je Srbiji dala rok da do 2. oktobra dostavi tačne površine pod zasadima voća i povrća koje se najviše izvoze u tu zemlju, jer im je sumnjiv uvećan izvoz ove sezone.
Prema saznanjima Politike, u Rusiji sumnjaju u reeksport, odnosno da se roba uvozi iz Evropske unije i različitim malverzacijama transportuje na njihovo tržište, ali sa našim deklaracijama. Ove navode potvrdio je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je rekao da će traženi podaci biti dostavljeni na vreme.
 
"Činjenica je da naš izvoz u Rusiju stalno raste, što je kod njih probudilo sumnju. Naš stav je da je to posledica sve većih površina pod zasadima voća i povrća jer se i sve više poljoprivrednika uključuje u taj posao", naveo je on za Politiku. Kada Rusi budu imali tačne podatke o našoj poljoprivrednoj proizvodnji, pouzdano će se znati na koje količine mogu da računaju i u budućem periodu. 
 
Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, od januara do avgusta ove godine, izvoz povrća iz Srbije u Rusiju bio je veći 22 odsto u odnosu na isti period 2016, a voća 10 odsto. Izvoz se uvećao za 30 miliona dolara u odnosu na prošlu godinu. 
 
Izvor beogradskog lista smatra da Rusi najverovatnije ciljaju na izvoz jabuka, jer se on za 10 godina uvećao za gotovo 190.000 tona. Prema njegovim rečima, nezvanično se procenjuje da se od 15 do 25 odsto jabuka uvozi, uglavnom iz Poljske, a potom transportuje dalje u Rusiju.
 
Ovakvu mogućnost ne isključuje ni ministar Nedimović. Kako kaže, ubeđeni su da reeksport postoji, zbog čega stalno kontrolišu izvoz zajedno sa policijom i carinom.
 
Ovo nije prvi put da se Srbija suočava sa ovakvom situacijom. Portparolka ruske fitosanitarne inspekcije "Roseljhoznadzora" oglasila se 2015. godine zbog sumnje da se iz Srbije reeksportuju jabuke, verovatno iz Poljske. Našim vlastima je tada dato 10 dana da obrazlože nagli skok izvoza tog voća, uz pretnju zabrane izvoza svih biljnih prizvoda.
 
Po svemu sudeći, problem je samo delimično prevaziđen potpisivanjem Protokola o saradnji kojim se Srbija obavezala da će ruske partnere dnevno obaveštavati o isporučenoj robi. 
  • Сремац

    27.09.2017 09:18
    ЦИРКУС ДРЖАВА
    Која озбиљна Држава би себи дозволила да туђу производе продаје као своје?Наравно ни једна..Ми смо створили слику о себи као преварантима,због појединих вуцибатина који су под заштитом Државе Србије на превару извозили оно што је омогућено тренутно само Србији и то ради лићног богаћења.Ја овој Власти више ништа не верујем,јер су од Државе направили -циркус.
  • ima nema

    27.09.2017 07:55
    zato je mala ponuda kod nas na trzistu.
  • XY

    26.09.2017 23:21
    Sumnjivi smo sami sebi, prevarimo sami sebe a kamoli brata Rusa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija