Rasprava u Skupštini da li deca izbeglice treba da idu u srpske škole

U Skupštini Srbije danas se tokom rasprave o amandmanima na predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja povela polemika o tome na koji način deci migrantima treba omogućiti školovanje u Srbiji.
Poslanici Srpske radikalne stranke naveli su da su za to da se migrantima organizuje nastava na engleskom jeziku i da za njih postoje posebna odeljenja.
 
- Rekli smo da ih učenjem engleskog i nemačkog jezika pripremite za odlazak tamo gde oni, odnosno njihovi roditelji stvarno žele da idu, jer niko od njih ne želi da ostane u Srbiji. Nemojte na silu da ih terate na to - rekla je poslanica SRS Vjerica Radeta.
 
Šef Dveri Boško Obradović je rekao da su se migranti našli u Srbiji ne trajno da borave, već da idu dalje i da Srbija treba da im pomogne da idu dalje na željenu destinaciju ili da se vrati u svoje otadžbine kada se za to steknu uslovi, ta da im treba organizovati nastavu na engleskom jeziku. 
 
Prema rečima poslanika Socijaldemokratske stranke Nenada Konstatinovića, taj član zakona koji omogućava migratima školovanje je retko dobra stvar koju aktuelna vlast želi da uradi.
 
Predsednica Skupštine i poslanica SNS Maja Gojković je rekla da su deca - deca, bez obzira da li su iz Srbije ili su rođena u Avganistanu ili Siriji i da je ponosna na Srbiju koja je pokazala veliko srce kada je u pitanju odnos prema migrantima. Ona je kazala da to vidi ceo svet jer Srbija nije htela da podiže žice na granicama i nije sprečavala te ljude da uđu u Srbiju.
 
Stavom dva, članom 23, predloga Zakona o osnovama sitema obrazovanja i vaspitanja predviđeno je da se za decu migrante, koja ne poznaju jezik na kome se izvodi nastava, organizuje učenje jezika i priprema za nastavu po posebnom uputstvu koje donosi ministar.
  • Dobri

    27.09.2017 10:57
    Ne mogu
    Ne mogu ako ne znaju srpski i ako maku 17 godina, a hoce u peti razred kso sto je bio primer u Sidu.
  • Trt

    27.09.2017 08:35
    'Srbija treba da im pomogne da idu dalje na željenu destinaciju ili da se vrati u svoje otadžbine kada se za to steknu uslovi.'

    Zašto se to ne primenjuje na migrante iz regiona poslednjih 20 godina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.