Ivanji za 021: Dobro je da su desničari u Nemačkoj izašli iz kamuflaže

Pisac Ivan Ivanji kaže da je dobro što je ultra-desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD), koju mediji nazivaju neonacističkom, osvojila veći broj glasova i ušla u Bundestag jer su se oni koji razmišljaju tako konačno otkrili.
Ivanji, koji piše i objavljuje između ostalog i na nemačkom, deo mladosti proveo je u nacističkim logorima, a nakon rata bio je i lični prevodilac za nemački Josipa Broza Tita, poručio je da rezultati poslednjih izbora u Nemačkoj u stvari nisu ništa novo
 
"Na osnovu različitih anketa koje je radio Memorijalni centar Buhenvald, odavno znamo da oko 10 odsto Nemaca tako misli, ali su se krili po drugim partijama. Ja mislim da je vrlo dobro što su sada izašli sa jednom svojom desničarskom partijom, koja nije baš sasvim nacistička, jer se to u Nemačkoj kažnjava zatvorom, ali je jako desna i nacionalna. Tako da je dobro da su izašli iz kamuflaže i da znamo ko su", kazao je Ivanji.
 
Alternativa za Nemačku je sa 13 odsto glasova postala treća najjača partija u nemačkom parlamentu. To je unelo nervozu i među stranke Angele Merkel i Martina Šulca, pa je verovatno da sada Hrišćansko-demokratska unija i Socijaldemokratska partija neće praviti vladajuću koaliciju, kako AfD ne bi preuzeo ulogu predvodnika opozicije. 
 
Deo javnosti je odmah počeo da govori o ponovnom usponu nacizma koji je odneo milione života u Drugom svetskom ratu. Izjave lidera AfD-a Aleksandera Gaulanda poput one da će "vratiti našu zemlju i naš narod" probudili su sumnje mnogih Nemaca. Međutim, Ivanji smatra da sve dok postoje zakoni, nema mesta za strah od ponovnog širenja ove ideologije. 
 
"Dok se u Nemačkoj ne promene zakoni koji kažnjavaju svako ponovno oživljavanje nacizma, dok ti zakoni postoje, nema problema. Ako bi neko rekao Zig Hajl, on bi odmah otišao u zatvor na otprilike tri godine. Međutim, ukoliko bi Alternativa za Nemačku imala većinu u parlamentu da promene zakon, onda bi u Nemačkoj postojao problem", navodi on za 021.rs.
 
Glasači AfD-a su izrazito anti-imigrantski nastrojeni. Upravo na protivljenju politike "otvorenih vrata" prema izbeglicama, koju je u proteklom mandatu zastupala kancelarka Angela Merkel, postavljen je predizborni program ove partije. 
 
Međutim, njihovi glasači su netipični. Iako se bore za očuvanje porodice, a i nisu naklonjeni ni gej brakovima, jedna od liderki partije je Alis Vajdel, lezbejka koja živi sa migrantkinjom u Švajcarskoj. Ankete su pokazalo da bi 17 odsto gej populacije u Nemačkoj glasalo upravo za AfD. Ivanji u razgovoru za 021.rs ukazuje na još jednu zanimljivost.
 
"Oni pričaju o migrantima, ali u tu partiju su se pretežno učlanjivali, ili glasali za njih, ljudi koji su protiv etabliranih partija, protiv uvek istih lica i žele nešto novo. Interesantno je da su oteli jako mnogo glasova neokomunistima u istočnom delu Nemačke. Upravo to dokazuje da deo tog biračkog tela nije nacionalistički, nego protiv onih koji su etablirani", zaključio je Ivanji.
 
Podsetimo da je ovo prvi put posle Drugog svetskog rata da u nemački parlament ulazi jedna krajnje desna partija. Ona će u Bundestagu imati gotovo 100 poslanika. 
  • Sosa

    29.09.2017 18:04
    E moj Lalo...
    Nisu u pravu. Oni se samo sada masovno useljavaju kod nas, počevši od severa Vojvodine i preuzimaju apoteke i trgovinske centre. Oni su investitori. Dobronamerni, naravno, jer nikako drugačiji i ne mogu biti.
    Eto, grade nam i vetroparkove u Banatu.
    Baš smo srećni zbog toga, jer oni nas neopisivo vole, toliko nas vole - da mi nismo svesni toga.
  • Lala

    29.09.2017 16:32
    crnjak
    E moj prikane, ni vi niste bolji od tih nacista koristite iste metode protiv palestinaca, Dokle cete glumiti zrtve a raditi isto sto i nacisti??
  • 87 % biraca Nemacke

    29.09.2017 16:07
    NIJE GLASALO ZA AFD
    zato, cistite prvo govna pred svojom kucom! w.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.