Elektronski dokument se izjednačava sa papirnim

Svaki korisnik će preko svog mobilnog telefona moći da koristi kvalifikovani elektronski potpis u transakcijama i elektronskoj komunikaciji i to će omasoviti njegovu primenu, izjavio je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.
Obrazlažući Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju, Ljajić kaže da je do sada, zbog komplikovane procedure, svega 360.000 građana koristilo usluge elektronskog potpisa, što je svega pet odsto stanovništva. 
 
"Sada uvodimo revolucionarnu uslugu od poverenja - kvalifikovani elektronski potpis", kaže Lajljić i navodi da će on biti ekvivalent svojeručnom potpisu, a najavljuje i uvođenje elektronskog pečata za pravna lica i formiranje elektronskog magacina za čuvanje dokumentacije. 
 
Predviđeno je i priznavanje punovažnosti elektronskog dokumenta i njegovo izjednačavanje sa papirnim dokumentom što će, kaže, smanjiti upotrebu dokumenata u papirnoj formi. Za pravno lice predviđeno je postojanje elektronskog pečata koji će biti ekvivalent elektronskom potpisu za pravno lice. 
 
"Ako je elektronski potpis zamena za svojeručni potpis, onda je elektronski pečat zamena za pečat i svojeručni potpis ovlašćenog lica zajedno, odnosno ima punopravnu snagu", kaže Ljajić. To rešenje je bitno, navodi, i zbog povezivanja različitih informacionih sistema i institucija koje mogu da razmenjuju pečatirana elektronska dokumenta. 
 
Slanje takvih dokumenata, kako je rekao ministar, biće sa većim stepenom pouzdanosti jer elektronska dostava omogućava da se vidi tačno vreme slanja i prijema svakog dokumenta što je bitno za sudske i upravne postupke. 
 
"Usluga kvalifikovane elektronske dostave je zamena za uslugu preporučene pošiljke, omogućava pouzdanost i sigurnost da će doći na adresu na koju je dokument i poslat", rekao je Ljajić. Predviđeno je, kaže, i formiranje elektronskog magacina za čuvanje dokumentacije. 
 
Uverava da će kvalifikovani elektronski potpis omogućiti potpuno sigurnost, bezbednost i visok stepen pouzdanosti, jer su, navodi, zakonskim predlogom utvrđeni različiti postupci identifikacije. 
 
"U zavisnosti od stepena rizika od zlouptreba i moguće štete, imamo tri nivoa identifikacije - osnovni, srednji i visoki", navodi Ljajić. 
 
Predloženi zakon treba da omogući dalju modernizaciju javne uprave, a građanima da obezbedi lakši pristup uslugama javne vlasti, kao i da omogući prelazak na elektronsko poslovanje, da otkloni sve prepreke za brže efikasnije i jeftinije poslovanje, što je, ističe, korisno za građane, privredu i javnu uprave. Zakon je, kaže, samo prvi korak, a daleko veći posao biće njegova primena.
  • Luka

    05.10.2017 08:37
    Tupa Sveznalica
    Ovaj lik, koji je završio medicinu, a nikad u njoj nije radio, se toliko razume u telekomunikacije kao "krava u telefon".
    Šta bi tek pričao da ima neki tehnički fakultet. Politikantski "ministar" za sve.
  • Zoltan Pele

    05.10.2017 08:18
    Trla baba lan. Polovina trenutno postojecih sertifikata je upotrebljiva samo na windows platformi, a ovi sada nesto pricaju o upotrebi na mobilnim telefonima. Bolje bi vam bilo da ste uveli moderne licne karte koje imaju eID funkciju nego ovo sto ste uveli pre 9 godina.
  • razlika

    05.10.2017 01:29
    pitam se hoće li biti MORA ili MOŽE da ima pečat

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.