Svaki šesti lekar fizički napadnut

Skoro 90 odsto lekara na radnom mestu doživi verbalno nasilje, a 17 odsto doktora fizički napad, pokazuju preliminarni podaci istraživanja Lekarske komore Srbije.
Svaki šesti lekar fizički napadnut
Foto: Pixabay

Navodi se da je u 57 odsto slučajeva uzrok nasilja nerealno očekivanje pacijenta, a u 50 odsto situacija osoba koja je bila u pratnji bolesnika nasrnula je na lekara, piše "Politika". Najugroženiji su zdravstveni radnici koji rade u Hitnoj pomoći i oni u urgentnim centrima, zbog čega bi oni, smatraju u LKS, trebalo da dobiju status službenog lica. Kako ističe dr Milan Dinić, direktor LKS, oni koji su do sada tukli lekare najčešće nisu osuđeni, a u malobrojnim slučajevima kada jesu to mediji nisu objavili.

- Pre mesec dana smo započeli istraživanje o bezbednosti lekara i dobili smo ove zaprepašćujuće podatke. Imamo razumevanja da su pacijenti kada dođu u ordinaciju u posebnom emotivnom stanju, ali moraju da shvate da niko ne sme da tuče lekare na poslu. Ne možemo da prihvatimo da je normalno kada neko pesnicom udari doktora na hitnom prijemnom bolnice, kao što je nedavno zabeleženo u Zaječaru. LKS ulaže maksimalan napor da se najoštrije sankcionišu oni koji to rade. Anketa jasno pokazuje da postoji značajno manje nasilja u privatnoj praksi, a razlog su jasno postavljena pravila u smislu prava i obaveza. To je verovatno način na koji se može smanjiti i nasilje u državnim ustanovama - kaže Dinić.

Konflikti često nastaju i zbog dugog čekanja na pregled, ali i zbog toga što mnogi žele da ih pregleda određeni lekar, dok kod drugog niko neće. Dinić napominje da, kada se pogleda koliko imamo lekara i koliko građana, analiza pokazuje da ih ima sasvim dovoljno. Ali, problem je što nisu na dobar način raspoređeni, odnosno organizacija nije dobro urađena.

- Dešava se da pacijenti kada imaju zdravstveni problem uopšte ne žele da idu kod izabranog lekara u domu zdravlja već odmah krenu da se raspituju ko je najbolji lekar, na primer u KCS, za tu oblast. I odmah traže način da do njega dođu. A u dom zdravlja onda dođu samo zbog uputa ili otvaranja bolovanja. Važno je da osnažimo domove zdravlja i pokušamo da vratimo pacijente da se više leče u njima. Danas su doktori prinuđeni da pregledaju više pacijenata zbog nedostatka kadrova u određenim službama - navodi Dinić za "Politiku".

Dodatni problem zdravstva Srbije je stalni odlazak lekara u druge zemlje. Oko 800 lekara godišnje traži sertifikate dobre prakse LKS da bi mogli da potraže posao u nekoj drugoj državi, a najveći broj njih to zahteva da bi povremeno mogli da rade u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Međutim, broj zahteva nije usklađen sa činjenicom koliko njih zaista odlazi iz Srbije, jer 50 odsto evropskih zemalja uopšte ne traži sertifikate. Srbija svake godine odškoluje oko 1.100 lekara, a malo manje od tog broja odlazi u penziju. Ukoliko se takav trend nastavi, naša zemlja bi se uskoro mogla suočiti sa ozbiljnim deficitom doktora, posebno u unutrašnjosti.

  • U čemu je tajna

    08.10.2017 00:14
    Vrlo čudno da se napadaju samo lekari u javnom zdravstvu- državnim bolnicama i domovima zdravlja.
    Niko ne napada lekare u privatnim ordinacijama.
    Šta kaže Lekarska komora u čemu je tajna?
  • @Komentari

    07.10.2017 18:16
    Pa zato sto je inteligentnom coveku jasno da ovo prosipanje pausalne vec stoput izgovorene pljuvacine nema veze ni sa vescu, ni sa lecenjem, ni sa uslugom, ni sa zivotom. Ovo je samo jedno od mesta gde se skupljaju iskompleksirani frustrirani polusvetovi koji mrze lekare, samu ideju da je neko lekar, iz samo njima znanih razloga (poznati su razlozi i psihijatrima, al da ne sirimo pricu sad), a ovakve vesti im dodju kao savrseni poligon da se istresu. Navalite.
  • @analiticar

    07.10.2017 15:41
    Nemas pojma
    Imas li ti predstavu sta govoris? Privatan sektor bi za dva dana pukao kada bi se preko noci zatvorile zdravstvene ustanove. I sta da desetinama hiljada zaposlenih i njihovim porodicama. Samo zesci bolid moze ovo da osmisli i objavi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.