Sve više građana Srbije za ponovno uvođenje smrtne kazne

Zаmenik zаštitnikа grаđаnа zа prаvа licа lišenа slobode Miloš Jаnković izjavio je da je zabrinjavajuće što više od dve trećine ispitanika podržava ponovno uvođenje smrtne kazne u pravni sistem Srbije.
Sve više građana Srbije za ponovno uvođenje smrtne kazne
Foto: Pixabay
Uoči Svetskog i Evropskog dаna borbe protiv smrtne kаzne, 10. oktobra, Janković je kazao da u Srbiji raste broj grаđаnа koji podržavaju ponovno uvođenje smrtne kazne.
 
"Prošle godine je zа vrаćаnje smrtne kаzne bilo nešto više od polovine ispitаnikа, а dаnаs je zа to preko dve trećine аnketirаnih", naveo je Jаnković. 
 
Smrtna kazna u Srbiji je primenjivana od nastanka moderne države 1804. do 2002. godine, kada je u februaru 2002. izmenjen Krivični zakon tako što je iz njega izbrisana smrtna kazna.
 
Poslednje pogubljenje streljanjem izvršeno je 14. februara 1992. godine, a poslednje smrtne presude su izrečene 2001. godine.
 
Važećim Ustavom iz 2006. godine proklamovano je da je "ljudski život neprikosnoven i da u Republici Srbiji nema smrtne kazne".
 
Nakon ukidanja ove vrste sankcije za najteže zločine, tačnije krivično delo – teško ubistvo, zakon je propisao kaznu zatvora od 30 do 40 godina.
  • V

    11.10.2017 05:51
    nikako
    koliko god zaslužena, smrtna kazna se nikad ne sme vratiti. Na najteže zločine se ne sme odgovarati najtežim zločinom i to ne samo zato što uvek postoji mogućnost greške i ubistva nedužnih.
    To bi bio veliki civilizacijski korak unazad, a popularnost vraćanja smrtne kazne i ostrašćena podrška koju ona uživa kod mnogih građana ove države samo pokazuje koliki je nivo agresije i mržnje prisutan.
  • u prolazu

    10.10.2017 11:51
    Ne treba smrtna kazna, koliko god to zaslužio i mi hteli.
    Zbog mogućnosti greške koja se ne može ispraviti. U našem "pravosuđu" je to model ponašanja.

    Zato uvedimo druge zakone razvijenih zemalja, npr. Amerike.
    Kazne se sukcesivno računaju za sva kriminalna dela, sabiraju se, 3 doživotne... Treće kriminalno delo doživotna bez prava pomilovanja, kod nas ga nagrade upgrade-om.
    I uvesti doživotnu kaznu BEZ PRAVA POMILOVANJA! Ne ovako, šta god neko uradio i koga god i kako krvnički ubio, kazna je 40 godina sa pravom pomilovanja posle 2/3 izdržane kazne, u koju se računa i pritvor koji je mnogo daleko od pravog zatvora!
    Primer: ako neko ubije nekog za najstrožiju kaznu, i bude u pritvoru 7-8 godina dobiće prave robije 18 godina.
    Da li je to adekvatna kazna???
    Naravno da postoje i oni koji se rehabilituju, ali to je zanemarljiv broj!
    Da ne pričamo o OSUĐENIM licima koji sa slobode ponovo vrše zločine!
    A o onima koji više puta koriste oportunitet!?

    Nije nama potrebna reforma pravosuđa, već novi početak! Bez zaštićenih! Neko ukrade milione i plati deo jedne plate, a neko robija 10 dana za običan saobraćajni prekršaj!? Pošteno!?

    Hajde kao finci da uvedemo kazne u odnosu na ukupna primanja! Direktor NOKIE je platio 140.000 € za brzu vožnju motorom, dok bi neki običan radnik platio 1.000 puta manje!
    Ali to ne odgovara vlastodršcima i PRIVATNOJ FIRMI Komitetu za bezbednost saobraćaja!

    Eto toliko smo daleko od njih!

    Inače sam protiv smrtne kazne, ali za ZASLUŽENU kaznu POŠTENOG suda!
  • Terješkova

    10.10.2017 11:16
    Zabrinjavajuće je to što nekog monstruma koji siluje, zapali i zakopa devojčicu čuvaju kao malo vode na dlanu....a ne što sve više ljudi misli da treba smrtna kazna....i treba i to po kratkom postupku....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija