Ambasador SAD u Srbiji: Zašto se zločinci tretiraju kao heroji?

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot upitao je zašto se optuženi i osuđeni ratni zločinci na Balkanu kod kuće tretiraju kao heroji, prenosi Danas.
"Ja sam ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji, ne u Hrvatskoj, ali i to vodi ka valjanom pitanju koje sam čuo u ovoj zemlji: zašto se optuženi, čak i osuđeni ratni zločinci, u ovom regionu kod kuće tretiraju kao heroji?", rekao je Skot.
 
On je tako odgovorio zamoljen da komentariše izjavu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da ga čudi što ambasador SAD "ne vidi podrivanje imidža hrvatske države" time što je haški optuženik Ante Gotovina savetnik u Vladi Hrvatske.
 
Vulin je u Nišu, na skupu bivših starešina Treće armije Vojske Jugoslavije za vreme NATO bombardovanja, među kojima je bio i general u penziji i haški osuđenik Vladimir Lazarević, kazao da se "tih ljudi nikada nije postidela vojska kojoj su komandovali i nikada ih se nije postideo narod koji su branili i odbranili".
 
Posle te izjave reagovao je ambasador Skot tako što je na Tviteru preneo tekst "Vašington posta" pod naslovom "Srpski ministar odbrane hvali osuđenog ratnog zločinca", ocenivši da "meseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD mogu biti podriveni jednom izjavom". Vulin je odbacio tu ocenu, rekavši da "Srbija nije izazvala ratove i da ne treba da se stidi onih koji su je branili".
 
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da američki ambasador u Beogradu ne bi trebalo da se meša u unutrašnje stvari Srbije.
 
"Vlada da ne bude nema dok Vulin rehabilituje zločince"
 
LDP je ocenio da Vlada Srbije mora hitno da reaguje na kampanju rehabilitacije osuđenih ratnih zločinaca u kojoj se oni predstavljaju kao heroji i mučenici. Kako je ova stranka navela, to se dešava uz podršku pojedinih ministara i državnih službenika.
 
"Vlada Srbija ne može da ostane nema dok se njeni ministri ponašaju kao zaštitnici onih koji su poveli Srbiju u ratove iz kojih se mnogi nisu vratili, a oni koji su ostali u Srbiji žive kao večiti taoci najgorih među nama koji se opet slave kao junaci i uzori", saopštio je LDP. Ocenjuju da, paralelno sa procesom rehabilitacije, ministar Vulin svesno kvari odnose za diplomatama zapadnih zemalja i kao promoter slavljenja zločina negira presude međunarodnih sudova.
 
"Na taj način, kao predstavnik Vlade, direktno podržava one koji su ispisali krvave stranice raspada jedne zemlje svojim direktnim činjenjem", navodi se i dodaje da je zato potrebno da se vlast hitno distancira od takvih pojava, jer će se u suprotnom smatrati prećutnim saučesnicima.
 
U saopštenju stoji i da pojedinci, ohrabreni takvim postupcima, traže podizanje spomenika Slobodanu Miloševiću u Beogradu. "Drugi, zajedno sa tim osuđenim zločincima, organizuju promociju njihovih knjiga, kao što je književno veče Veselina Šljivančanina, gde se u prostoru koji pripada lokalnoj samoupravi promoviše politika zločina", navodi LDP.
  • lice

    17.10.2017 11:14
    zato što su kompletni idioti visoki funkcioneri
  • Piplfoks

    17.10.2017 11:09
    @Terješkova

    Pa Lala baš i piše da ste dobili po labrnji jer ste provocirali, ne znam šta nije jasno.

    Moja jedina zamerka je da niste dobili dovoljno.
  • ja

    17.10.2017 09:21
    Zašto se zločinci tretiraju kao heroji? Zato što su na vlasti oni koji su izazvali ratove. Zašto su oni (ponovo) na vlasti? Zato što "žuti" nisu smeli, hteli i mogli da se pogledaju u ogledalo, da prihvate istinu da su Tadić i Šutanovac doušnici Udbe još od svojih studentskih dana (pročitajte knjigu "Vesela Udba"), nisu hteli da rasformiraju Miloševićeve tajne službe i izgrade bezbednosni sistem od početka. Zato i dan-danas u službama caruju isti oni koji su to radili za vreme Miloševića, Tadića i Koštunice a koji su svoje pomenute poslodavce "gurnuli niz vodu" snabdevajući ih pogrešnim procenama, fabrikovanim izveštajima o stanju nacije itd. Samo to će se isto desiti i Vučiću. Kada "službe" budu procenile da im njihov samozvani "vrhovni komandant" nije više od koristi, rešiće ga se kao i njegovih prethodnika a sadašnjem direktoru Udbe neće pomoći ni još deset novoizgrađenih "hramova službe" poput onog u Kraljevu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija