Doktorati se samo štancuju, lažni doktori nekažnjeni

Zvanični podaci o broju doktora nauka u Srbiji stvaraju utisak da se u deceniji za nama doktorati štancuju.
Doktorati se samo štancuju, lažni doktori nekažnjeni
Foto: Pixabay
Kako piše N1, po glavi stanovnika imamo manje studenata na milion stanovnika nego što ima EU, ali imamo više doktoranada. Po rečima predsednika Srpske akadmije nauka i umetnosti, Vladimira Kostića, taj paradoks ne može da bude normalan. 
 
Tokom 2007. godine univerziteti u Srbiji su dodelili 206 doktorskih titula. Samo pet godina kasnije, 2012. broj onih kojih mogu da se potpisuju sa dr porastao je za 270 odsto. Vrhunac donosi 2016. kada srpski univerziteti aminuju čak 2012 doktorata, navodi se u dokumentarcu "Doktori" koji se bavi pitanjem problematičnih doktorata političkih funkcionera u Srbiji i Nemačkoj.
 
"Mislim da su državni univerziteti bolji od privatnih i neka se ljute kolege s privatnih. Ali sa druge strane, ne mogu, pravo da kažem, da prihvatim u potpunosti tu mantru da je sve to što vidimo posledica postojanja privatnih, jer naši privatni univerziteti i fakulteti su učestovali u ovom broju sa 190 disertacija, što će reći ispod 10 odsto. Neće biti da je tu grupisan sav kal ili sva greška", ističe Vladimir Kostić.
 
Broju od 2012 novih doktora nauka 2016. najviše je doprineo Univerzitet u Beogradu. Titulu dr u toj godini najstarija visokoškolska ustanova u Srbiji dodelila je čak 1.133 puta. Zbog takvih podataka sve više se govori o instant doktorima i doktoratima.
 
"Instant doktori nauka ne znaju da pravi doktor nauka ne završava svoje obrazovanje sticanjem doktorske diplome. Naprotiv, njegov pravi naučni život tada tek počinje. Diploma doktora nauka obavezuje na kontinuirani naučni rad. Ta diploma je kamen odgovornosti oko vrata i treba moći i znati nositi ga. Ko nema talenta za nauku možda bi trebalo da razmisli o drugačijem životnom putu, a ne o životu doktora nauka", rekla je za N1 profesorka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Rajna Dragićević.
 
U Nemačkoj lažni doktori ostaju bez titule, u Srbiji nekažnjeni
 
Afere političara doktora plagijatora potresaju i Srbiju i Nemačku, ali u Nemačkoj funkcioneri zbog prepisivanja ostaju bez doktorske titule.
 
Nasuprot tome, u Srbiji se prolazi nekažnjeno, jer se procedure ispitivanja plagijata odugovlače. To najbolje pokazuju slučajevi dvojice funkcionera – Siniše Malog, gradonačelnika Beograda i Karla Teodora cu Gutenberga, bivšeg ministra odbrane Nemačke.
 
Oni su političari vršnjaci i obojica su doktorirali na državnim univerzitetima. Obojica su optuženi da su delove doktorskih teza prepisali, odnosno da nisu navodili izvore. Obojicu su podržali državni lideri – Aleksandar Vučić i Angela Merkel.
 
Ipak, nemački univerzitet je zbog toga Cu Gutenbergu u roku od pet nedelja ukinuo titulu doktora nauka, dok Univerzitet u Beogradu u slučaju Malog proceduru razvlači već tri godine. Sagovornici N1 kažu da profesori u Srbiji ne žele da se zameraju, brinu o svojoj karijeri, prilagođavaju se okruženju i ne žele da učine ništa što odskače od sredine u kojoj žive i rade.
 
Kad se podvuče crta, za razliku od Srbije najmoćnija država Evropske unije ima lek za epidemiju plagijata. Ključ je u nemačkim univerzitetima, koji imaju autonomiju, ali je i čuvaju.
 
"Tamo gde imate čvrst sistem koji jednostavno funkcioniše, koji podrazumeva šta treba da se uradi vi ćete imati i pravila igre. Ovo je još uvek bez tih pravila igre – improvizorijum", zaključuje Vladimir Kostić.
  • Gladius et anus

    14.10.2017 12:37
    Maximus
    Колико само искомплексираних ликова коментарише ову вест?!?! Ако неко има могућност да докторира наравно да ће то искористи. Титула је небитна наспрам квалитетних људи попут Александра Вучића, Зоране Михајловић, Вулина и многих других који су препородила Србију...
  • Macha

    13.10.2017 22:10
    Šta reći, a ne zaplakati!!!!
  • avav

    13.10.2017 21:58
    av
    o neeee.....pa sta ce gospoda majstori ako im se ukinu diplome....ah da,menjace zakon o radu a mozda cak i ustav gde ce im biti omoguceno da sa tri kruga oko skole i velikim odmorom upravljaju drzavom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.