Od januara penzije veće za pet, plate za pet ili deset odsto

Plate u javnom sektoru biće povećane od januara 2018. godine pet, odnosno 10 odsto, a penzioneri će u narednih mesec dana dobiti jednokratnu pomoć od pet hiljada dinara i od januara povišicu od pet odsto, najavila je premijerka Ana Brnabić.
Od januara penzije veće za pet, plate za pet ili deset odsto
Foto: 021.rs
Povišicu od 10 odsto dobiće zaposleni u školstvu, zdravstvu, socijalnim službama, predškolskim ustanovama, sudovima i tužilaštvu, vojsci, policiji, bezbednosnim službama, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, kulturi i Poreskoj upravi. Zaposlenima u državnoj administraciji i ministarstvima plate će od iduće godine biti uvećane pet odsto. 
 
Plate u javnom sektoru i penzije veće od 25.000 dinara umanjene su od novembra 2014. godine. Zarade u javnom sektoru iznad tog limita linearno su smanjene za 10 odsto, dok su penzije na iznos od 25.000 do 40.000 dinara umanjene po stopi od 22 odsto, a na iznos veći od 40.000 dinara po stopi od 25 odsto. Ta mera je bila oročena na tri godine, a od tada su dva puta povećavana umanjena primanja zaposlenih u javnom sektoru i penzije.
 
Prvo povećanje je bilo januara 2016. godine kada su penzije uvećane za 1,25 odsto, a zaposleni u osnovnim i srednjim školama dobili su povišicu od četiri odsto, univerzitetskim profesorima plate su bile povećane za dva odsto koliko i zaposlenima u vojsci i policiji, dok je u zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite povišica bila tri odsto.
 
U januaru 2017. penzije su uvećane 1,5 odsto dok su za pet odsto povećana primanja zaposlenih u policiji, vojsci, pravosudju, naučno-istraživačkoj delatnosti, ustanovama kulture i socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. Zaposlenima u predškolskim ustanovama zarade su tada bile povećane za šest odsto, a toliku povišicu dobili su i zaposleni u osnovnim i srednjim školama i ustanovama učeničkog standarda. Zaposlenima u visokoškolskim ustanovama primanja su bila uvećana za tri odsto.
 
Predstavljajući rezultate tokom 100 dana rada Vlade, premijerka je rekla da je Vlada fokusirana na intenzivnu digitalizaciju, ulaganje u obrazovanje, kao i na ekonomski razvoj, kako bi Srbija bila lider regiona u promenama i stvaranju novih mogućnosti za sve.
  • rade

    16.10.2017 23:35
    Sve ove izjave treba svrstati u novu rubriku "smrdijske lazi" !!!
  • Goran

    15.10.2017 06:27
    Opet prevareni
    A plate u JKP ciji su osnivaci lokalne samouprave, nista, a kad je bilo smanjenje pripadali smo javnom sektoru? Samo napred, samo tako!
  • Šargarepa za magarca

    14.10.2017 23:34
    Godišnja inflacija je preko 5%, a cene otišle u PM.Npr kisela voda bila 32din, sad je 45, meso 350, sad 500d i....Penzije vezati za švajcarac, a svakog 1.januara podići automatski za godišnju inflaciju, to je realno, sve ostalo su krađe i manipulacije glasačima pred izbore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija