Dronovi bez dozvole biće obarani

U Srbiju je nedavno stigao prvi uređaj za presretanje bespilotnih letelica koje se nađu u vazduhu bez dozvole i u blizini bitnih institucija.
Dronovi bez dozvole biće obarani
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", prvi testovi su već obavljeni, a uređaj će ubuduće obarati nepoželjne dronove.
 
Naime, trenutno oko 4.000 bespilotnih letelica krstari nad Srbijom, iako prema zvaničnim podacima Direktorata civilnog vazduhoplovstva, dozvolu za upravljanje dronom ima 150 registrovanih korisnika. Svakog meseca Direktorat dobije barem 50 zahteva za let dronom.
 
Namena im je različita, pa ih koriste fotografi za snimanje proslava i venčanja, režiseri za filmske kadrove, TV produkcija za lako snimanje iz vazduha,...Upotrebljavaju se i u privredi, za termalna i geodetska snimanja, lakše sagledavanje nastale štete na objektima, za nadgledanje zasada. Od svrhe zavisi i kvalitet letelice. Pošto mogu biti igračka, ali i oružje, njihova upotreba prošle godine je stavljena pod kontrolu donošenjem Pravilnika o bespilotnim vazduhoplovima Direktorata. 
 
Prema tom pravilniku, prijavljuju se samo letelice teže od 500 grama, pa otuda potiče velika razlika između broja prijavljenih i postojećih dronova.
 
U narednom periodu, najavljuju iz Direktorata, pravilnik će biti izmenjen, a obavezu da se registruju imaće svi dronovi teži od 250 grama. U Direktoratu se nadaju da će uskoro za dobijanje dozvole biti potrebna i praktična obuka. 
 
Za snimanje iz vazduha neophodna je dozvola Ministarstva odbrane, a i svako izdizanje iznad zemlje mora da se prijavi Kontroli letenja dva dana ranije.
 
"Mnogi ne znaju da je neophodna i saglasnost osoba koje snimate ili čije objekte nadgledate. Čak i ako podignete dron u blizini neke važne ustanove, poput ambasade, vojnog objekta ili privatne škole, sa namerom da snimate neki drugi objekt, morate da ih obavestite o tome i dobijete njihovu saglasnost. U protivnom, svako može da pokrene postupak protiv vlasnika drona, a kazne nisu male. Tako je jedan Beograđanin podigao letelicu u blizini ambasade ne obavestivši ih prethodno o letu, pa je kažnjen sa 70.000 dinara", navodi predsednik Klastera bespilotnih letelica Sima Marković.
 
Kontrolu ko mimo pravilnika koristi bespilotne letelice sprovode inspektori vazdušnog saobraćaja u saradnji sa policijom. Onaj ko se ogluši o pravila mogao bi da plati kaznu od 50.000 do 150.000 dinara ili da odleži u zatvoru od 30 do 60 dana.
  • Ja

    16.03.2019 20:42
    Ma sigurno
    Leteo sam i letecu bez ikakvog prijavjivanja. Nikad nisam leteo u blizini aerodroma ambasada centra grada ili vojnih objekata a to sto odem u prirodu gde nemq ni zive duse i letim neka me slobodno jure. Kod nas ni jedan zakon netraje duze od 6mes pa nece ni ovaj nakaradni.
  • šone

    09.07.2018 18:02
    veze ovo nema
    Kažu u vidnom polju od najviše 500 metara!? Pa ko će da ga vidi na 500 metara i ko da ga kontroliše Pa nijedan dron od 50 dolara i 150 grama nema toliki domet. Drugo, nijedan nema GPS da ga kontrolišeš dok lebdi i leti nego dune vetar, on ti furne, ne možeš da ga vratiš jer je daleko od kontrolera i nema ga više i ko zna gde će da padne. Sa sofisticiranim dronovima možeš da odeš daleko, ali imaš ga u vidnom polju - na pola metra, na ekranu tableta ili telefona! Pa ljudi moji, oni pojma nemaju šta je opasno, a šta ne. To je kao da si pustio Fiću , a zabranio Mercedesa zato što ima mnogo kila i zato što može daleko da ode i zato što može da razvije 200 i zato što ima pojaseve, kamere, senzore, ABS... A ja hoću samo da ga nosim kad idem na planinu, d aga pustim da mi napravi lepe fotke onih mesta na koje ne mogu da odem, gde ne mogu da pridjem, neki klanac, tesnac, vodopad i vrati mi se u pola metra, ne mora ni da ga gledam, jer ga kontroliše GPS. Budi bog s nama . Ko zloupotrebi dron , ko leti iznad komšinice sa bujnim poprsjem, ugrožava privatnost, leti iznad ambasade, policije, aerodroma, kaznite ga i tu se potpuno slažem, ali prijavljivanje leta iznad jezera, na planini, iznad svog čamca na Dunavu, pa to je samo iživljavanje.
  • v

    16.10.2017 08:53
    okej
    Ne znam što ste se svi tako uzbudili, u svim razvijenim zemljama mora da se dobija dozvola za letenje dronom. Ako vam nije jasno zašto, recimo u Indiji gde je dozvoljeno da svako bez dozvole i obuke leti dronom, dron je ubio trogodišlju devojčicu koja se igrala u svom dvorištu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.