Vukosavljević: Srpski jezik ima samo jedno pismo - ćirilicu, i preti joj opasnost da bude istisnuta

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je da je potrebno zaštititi ćirilicu jer tom srpskom pismu preti opasnost da bude istisnuto, ukoliko bi se nastavio trend nekorišćenja.
Vukosavljević: Srpski jezik ima samo jedno pismo - ćirilicu, i preti joj opasnost da bude istisnuta
Foto: Pixabay
On je istakao da su jezik i pismo osnovno identitetsko pitanje jedne kulture, ne samo u Srbiji nego to važi za sve moderne države.
 
"Duh vremena je uticao da ćirilicu potisne latinica, što nije dobro za kulturno nasleđe i identitet. Naš narod je bio rasut na različitim područjima tokom istorije, bilo je tu kulturoloških razloga, ali i okupacionih mera", rekao je Vukosavljević za "Novosti".
 
On je podsetio da je latinica prvi put u širem, zvaničnom smislu, ušla u Srbiju i Beograd 1915. godine prilikom austrougarske okupacije.
 
"Svi okupatori su kao jednu od prvih mera uvodili zabranu upotrebe ćirilice, što bi se desilo i u NDH, jer su time napadali identitet i osećaj istorijskog kontinuiteta našeg naroda", rekao je Vukosavljević.
 
On je istakao da srpski jezik, za razliku od nekih tumačenja, nema dva pisma, nego jedno - ćirilicu i da je tako zapisano u Ustavu.
 
"Postoji u našim prostorima distinkcija preuzeta iz bivše SFRJ gde se pravi razlika između jezika u službenoj i javnoj upotrebi, pa smo došli u situaciju da se tumači kako srpski jezik ima dva pisma. Ne, srpski jezik ima samo jedno pismo - ćirilicu, tako piše i u Ustavu, ali život često iskrivi ono što se proklamuje", rekao je Vukosavljević.
 
On je ukazao da je ćirilica jedan od osnovnih izraza kulture i tradicije srpskog naroda i da joj preti opasnost da praktično bude skoro sasvim istisnuta iz javne upotrebe ukoliko bi se nastavio ovakav trend njenog nekorišćenja.
 
Kako ističe razlozi su razni - dominacija engleskog jezika, razvoj industrije zabave, interneta, pa samim tim i veće upotrebe latinice i zato je resorno ministarstvo u Strategiji razvoja kulture predložilo mere kako bi se ćirilica više koristila.
 
"One nisu restriktivne niti usmerene protiv latinice. Podsticanjem svesti i poreskim olakšicama ćirilica bi mogla da se očuva kao pismo u upotrebi. Nećemo je nametati silom, jer je reč o simboličkim stimulativnim merama", rekao je Vukosavljević.
 
On je naglasio i da se kultura govora u Srbiji mora poboljšavati, mora se širiti kultura čitanja kvalitetne literature, jezik mora biti dodatno standardizovan i moraju se raditi novi rečnici.
  • Lui

    16.10.2017 08:24
    Rečnik
    Reč "mora", koju ministar tako često upotrebljava, deo je Rečnika Prinude, a kao što smo videli i čuli po usvajanju Zakona o radu, Prinuda nema vremena za angažovanje stručnjaka za tematiku jer su kratki rokovi za promenu, a "nešto" se "mora" raditi.
  • Gladius et anus

    16.10.2017 07:29
    Maximus
    Само искомплексиране особе инсистирају на ћирилици. Употреба писма је потпуно лична ствар поготово у Војводини
  • Talac

    15.10.2017 20:20
    Najvaznije da su putokazi na putevima pisani cirilicom a da se malo poprave ti isti putevi da ne unistavamo automobile na njima, to je naravno manje vazno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.