Vujović: Najavljena povećanja nisu mogla biti veća

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da najavljena povećanja plata i penzija nisu mogla biti veća, jer su dogovorena u skladu sa projekcijama BDP-a za narednu godinu.

"Povećanje penzija od pet odsto je ono što možemo da priuštimo u ovom trenutku, a da ne dovodimo u pitanje ključne parametre makroekonomske stabilnosti", precizirao je Vujović u izjavi za RTS iz Vašingtona, gde je predvodio srpsku delegaciju na jesenjem zasedanju MMF-a i Svetske banke.

Prema njegovim rečima, slično se odnosi i na plate i dodao da ukupno povećanje plata u javnom sektoru ne sme da pređe učešće u BDP-u, projektovanom BDP-u za narednu godinu.

Vujović je napomenuo da su to dobre i optimistične projekcije, budući da se očekuje da se ovogodišnji loši rezultati u poljoprivredi, energetici, građevinarstvu biti kompenzovani u narednoj godini.

"Očekujemo da će rast biti najmanje 3,5 odsto i u skladu sa tim smo projektovali veličine koje nam dozvoljavaju ovakvo povećanje penzija i plata", naveo je Vujović.

Upitan šta je uticalo da zaposleni u administraciji dobiju povećanje od pet odsto, dok lekari, učitelji, nastavnici, policajci 10 odsto povećanja plata, Vujović je odgovorio da su pri odlučivanju o visini povećanja uzeti u obzir svi faktori koji se odnose na složenost, rizičnost, obim posla, kao i na kvalifikacije, te da je zato predloženo "nijansirano" povećanje plata u javnom sektoru.

"Detalji o tome biće saopšteni konkretnim merama i odlukama Vlade, koje će biti sastavni deo budžeta za narednu godinu", ukazao je ministar.

Vujović je podvukao da je u okviru sektora obrazovanja "nijansirano" povećanje, tako da oni delovi sektora visokog obrazovanja koji sami ostvaruju sopstvene prihode, neće imati maksimalno povećanje od 10 odsto.

"Rekli smo da je to od nula do 10 odsto i tako ćemo to i primeniti", zaključio je Vujović.

Ministar finansija je izjavio da su predstavnici MMF-a i Svetske banke zadovoljni programom Srbije i načinom njegove realizacije.

"Nalazimo se na dobrom putu da sa visokim ocenama završimo osmu i poslednju reviziju postojećeg trogodišnjeg programa sa MMF-om, to je najvažnija vest", istakao je Vujović za RTS.

Na pitanje da li su razgovarali i onome što nije urađeno - kašnjenje u reformi javnog sektora i restruktuiranje javnih preduzeća sa velikim dugovima, Vujović je odgovorio da je to poznata lista pitanja koja tek treba rešiti.

On je objasnio da se osma i poslednja revizija završava krajem oktobra, početkom novembra, kada budu dogovorena povećanja plata i penzija, ali i osnovni parametri budžeta za sledeću godinu.

  • VladaN

    16.10.2017 19:40
    Naravno da...
    ...nije. Kada ste otimali onda je sve moglo. Bilo bi lepo da objasnite,a pre svih onaj bezveznjak od Vaseg.sefa,gde su otisle pare koje ste protivistavno oteli penzionerima.
  • Postojimo i mi

    16.10.2017 18:30
    Molim autora teksta da kada govori o povećanju PLATA da naglasi da se radi o PLATAMA U JAVNOM SEKTORU.
    Nas koji radimo kod privatnika ova vest ne raduje. Zašto? Pa zato što ćemo kao i uvek unazad 20 godina (bez obzira ko je na vlasti) to povećanje penzija i plata javnog sektora platiti baš mi iz privatnog sektora.
    Porezi i doprinosi na zaradu su 68%. Povećanje minimalne osnovice za obračun zarade koju pogrešno zovu minimalcem) najavljeno je za početak 2018 u istom procenru 10%, a malim privatnim preduzetnicima paušalcima biće povećan paušal takodje 10% i to retroaktivno unatrag tri godine!
    Molim porta 021 da obrati pažnju da postoji i 500.000 radnika u Srbiji koji rade u privatnom sektoru i koji ne žive od državne plate. Oni izdržavaju javni sektor i penzionere od svojih poreza i doprinosa na zarade. Rade za prosečno manje plate od državnih uposlenika, dok su
    umanjene penzije penzionera sa velikim penzijama višestruko veće od njihovih zarada.
  • Lala

    16.10.2017 12:54
    Crnjak
    Kako sad nije moglo, zar nije Baron Minhauzen licno obecao da ce plate i penzije biti najvece u novijoj istoriji Srbije???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.