"Direktor BIA da objasni diskriminaciju novinara"

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) zatražila je od Bezbednosno-informativne agencije (BIA) objašnjenje zbog čega je njihovoj novinarki Vesni Radojević zabranjeno da prisustvuje obeležavanju dana BIA. Novinaru Politike Dušanu Teleskoviću takođe nije omogućeno prisustvo.
Iz redakcije KRIK navode da su se njihove novinarke Milica Vojinović i Vesna Radojević sinoć akreditovale da prisustvuju tom događaju i da su zahtevi za akreditacije poslati zajedno sa zvaničnog mejla redakcije. Kako navode, Milica Vojinović je ušla na događaj, međutim, Vesni Radojević saopšteno je da ne može da mu prisustvuje jer ne "postoje bezbednosni uslovi".
 
Iz KRIKA ističu da je na insistiranje Vesne Radojević da joj objasne šta to znači, osoba zadužena za izdavanje akreditacija koja nije želela da se predstavi pozvala novinarku da se udalji. Rečeno joj je i da će dobiti pismeno obrazloženje ove odluke mejlom.
 
Novinar Dušan Telesković, kome danas takođe nije bio omogućen ulazak na svečanost BIA, rekao je da mu je na ulazu rečeno da se radi o "bezbednosnim razlozima" i da "nema bezbednosnih uslova" za njegovo prisustvo. Telesković je rekao da je redakcija Politike na vreme poslala akreditaciju sa njegovim imenom za taj događaj, u ponedeljak u 16.18 časova.
 
Novinarima koji su se tokom svečanosti u BIA kod nadležnih interesovali zašto kolegama iz Poltiike i KRIK-a nije dozvoljen ulaz, rečeno je da "nisu poslali akreditacije". Jedan od nezvaničnih odgovora je bio da je Telesković, pored što nije akreditovan, i zakasnio, jer je na kapiju BIA došao u 13.05 časova, a u pozivu je pisalo da novinari treba da dođu najkasnije do 13.00.
 
Novinari su se, međutim, mogli uveriti i da je dosta njihovih kolega dolazilo posle 13 časova, a ekipa Radiotelevizije Srbije stigla je tek u 13.50
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je zbog "neobjašnjive diskriminacije novinara na svečanom obeležavanju dana BIA. "Upravo mesto i povod tog događaja nikako nisu smeli da budu razlog da se pojedinim novinarima zabrani prisustvo i izveštavanje", saopštio je NUNS koji pozdravlja odluku Aleksandra Vučića da zbog toga ne prisustvuje svečanosti.
 
Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić, međutim, sumnja da je reč o "farsi koja ide naruku Aleksandru Vučiću". On poručuje predsedniku da iskoristi svoj autoritet i savetuje Anu Brnabić da smeni direktora BIA, dodajući da će mu se u tom slučaju javno izviniti.
 
Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović pozdravlja odluku Vučića i smatra da je on dobro reagovao, jer "ako u BIA nema mesta za novinare, onda zašto bi i predsednik išao na takve događaje".
 
"Potpuno je neverovatno da neko ne može da uđe u neku zgradu. Šta bi to novinar mogao da uradi dok izveštava iz sedišta BIA", upitao je Radomirović.
  • Bačvan

    18.10.2017 08:24
    Hello from Bačka
    Ako može britanska i američka vlada da selektuje novinare, koji mogu kod njih da dođu na konferencije za medije, pa valjda može to isto i legendarni Bata Gašić.
    Nije on najgori od sve dece.

    Samo tako brate.
  • Ns 49

    18.10.2017 06:00
    Naravno da treba pozvati i pustiti sve novinare ali kod nas je na delu situacija da su takvi napadi na sistem vlasti, njene predstavnike pa i na samog predsednika da je to već preterano i kao da se diriguju iz nekog ili nekih centara. Takve se priče puštaju u javnost da narod ne zna šta da misli a koliko znam počelo je da je sin predsednika Vučića u 17toj godini istukao golmana fudbalske reprezentacije Stojkovića. Pitam se samo koji to dečak može njega istući kad je on čovek čelik a posle je napričano i napisano puno toga što jako negativno utiče naročito na mlade ljude koji masovno prosto beže iz države a da ne kažem kakav je uticaj na strane investitore, strane kupce naših roba itd.
    I ovaj sajt stalno pušta nekoga koji svoju državu zove Smrdija a to stvarno nema smisla.
  • /

    17.10.2017 22:35
    /
    vi stvarno mislite da vucic nije lutka sa koncima bie?
    stvarno mislite da je onakav kadar za ista?
    pa zadnjih nekoliko premijera su namestili sa sklonostima i ucenjivali ih

    cak i dacic ne peva svojom voljom
    cim je prisao trampu sutradan su ga povezali sa slucajem ubistva one pevacice marjanovic

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija