Epidemija malih boginja na Kosovu, jedno dete umrlo

U Prištini male boginje ima oko 100 građana, a morbile su odnele i jedan dečji život, zbog čega je počela je primena mera pojačanog nadzora na celoj teritoriji.
Boginje su se pojavile i u srpskim enklavama na Kosovu. Zavod za javno zdravlje Kosovka Mitrovica prijavio je Batutu četvoro obolelih, dok je osmoro lica bilo u dodiru sa obolelima. 
 
Kada se prijavi epidemija zarazne bolesti, pojačan nadzor podrazumeva hitnu prijavu sumnje na obolevanje, laboratorijsko ispitivanje i analizu slučajeva, odgovarajuće bolničko lečenje, a pre svega hitnu vakcinaciju, pre svega dece u drugoj i sedmoj godini života. Takve mere sada primenjuje i Dom zdravlja u Gračanici.
 
"Napravili smo reviziju centralne kartoteteke u Gračanici i u lokalnim ambulantama, u Lapljem Selu, Čaglavici, u trijaži su obuhvaćena deca do 18 godina", ukazuje pedijatar Sonja Rakočević.
 
Četvoro obolelih koje je prijavio Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, nalazi se na bolničkom lečenju. Prema rečima epidemiologa Goranke Lončarević sa Instituta "Batut", reč je o osobama koje su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane, koje su hopsitalizovane ali u dobrom opštem stanju.
 
"Trinaestog oktobra prijavljen je slučaj u Vranju, sa teritorije Opštine Bujanovac, analize su u toku, i pošto je osoba bila u kontaktu sa obolelima u Prištini, za očekivati je da to bude slučaj morbila", dodaje Lončarević. Taj student smešten je na Infektivnoj klinici u Vranju, gde veruju da će posle letnje pauze i godišnjih odmora roditelji ponovo početi da dovode decu da prime vakcine, pre svih MMR, koja štiti i od malih boginja.
 
"Malo je onih koji neće uopšte, oni potpišu izjavu, i prihvataju time odgovornost", ukazuje Nevena Sabljić, načelnica Dečjeg dispanzera DZ Jagodina.
 
Epidemiolozi upozoravaju da nismo kolektivno zaštićeni jer je ukupni procenat vakcinisanog stanovništva daleko od zadovoljavajućeg. Najmanje vakcinisanih je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.
 
Od početka godine, Inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je 305 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali dete.
  • :/

    18.10.2017 16:51
    -
    Ajmo sada roditelji strucnjaci! Da vidimo koliko ste strucni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija