Vučić četiri puta zastupljeniji u medijima od Ane Brnabić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić od 1. do 20. septembra bio je četiri puta zastupljeniji od premijerke Ane Brnabić, pokazuje istraživanje Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) o predstavljanju Vlade Srbije u centralnim informativnim emisijama na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i televiziji N1.
Vučić četiri puta zastupljeniji u medijima od Ane Brnabić
Foto: Pixabay
Podaci pokazuju da je Vučić u tom periodu imao 18.383 sekundi na televizijama Pink, Radio-televiziji Srbije, Hepi, Prva, O2 i N1, dok je premijerka imala 4.826 sekundi na televiziji.
 
Istraživač Zoran Gavrilović rekao je da se fokus tih televizija preusmerio na predsednika, kada je Vučić sa mesta premijera prešao na tu funkciju i da se dolazi u situaciju da je važno ko nešto priča, a ne šta priča. Istraživač Dražen Palica navodi da je u medijima prisutna izuzetna personalizacija institucija i da "mediji ne prikazuju, ne stvaraju sliku stvarnosti koja je korespondentna sa onom stvarnošću kojoj svedoče gradjani".
 
"Medijski fokus je tamo gde je onaj sa najviše političke moći... Predsednik republike i dalje je suveren u medijskom smislu. On je četiri puta prisutniji nego premijerka. Mediji izražavaju istinskog nosioca moći u Srbiji", rekao je Palica.
 
Najzastupljeniji ministri na televizijama su imali 10 puta manje sekundi nego Vučić. Medju najzastupljenijima su ministar odbrane Aleksandar Vulin (2.164), ministar spoljnih poslova Ivica Dačić (1884), ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović (1.717), ministar prosvete Mladen Šarčević (1.244) i ministar zdravlja Zlatibor Lončar (1.124).
 
Najmanje tv sekundi imali su ministar za inovacije Nenad Popović, koji je imao nula sekundi, ministarka za populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović sa 16 sekundi, ministar privrede Goran Knežević sa 39 i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sa 42 sekunde.
 
Polovinu vremena koliko je Vučić bio zastupljen na televizijskim kanalima bio je zastupljen na televiziji Pink. Zoran Gavrilović je rekao da je Pink potpuno posvećen Vučiću i svima oko njega ili protiv njega i da ako bi gradjani gledali samo Pink "ne bi znali šta radi Vlada Srbije".
 
"Ministarka Zorana Mihajlović na Pinku ima pet sekundi, a na N1 oko 400 sekundi", rekao je Gavrilović i dodao da na Pinku i televiziji O2, Vučić i Brnabić nemaju nijednu negativnu ili neutralnu sekundu. 
 
Istraživanje pokazuje da su ministri zastupljeniji od ministarstava, kao i da je Vlada Srbije manje zastupljena od premijerke Brnabić i da se rad ministarstva prevashodno sagledava kroz ličnost ministra. Kada je reč o ministarstvima, Ministarstvo prosvete zabeležilo je najveći broj negativnih sekundi 50 od 172.
  • Penzioner

    18.10.2017 19:38
    Ozbiljna molba
    Želeo bih da Predsednika Srbije Aleksandra Vučića manje viđam po TV ekranima.
    Imam zdravstvenih problema kada ga vidim ili čujem.
    Molio bih urednike da to imaju na umu.
    Kao penzioner, ne mogu često da kupujem daljinske upravljače za menjanje kanala.
  • ST

    18.10.2017 19:14
    Fikus...
  • :)

    18.10.2017 17:05
    То је новост?
    :))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija