Lokalni izbori na Kosovu, ispit za Srpsku listu

Na Kosovu i Metohiji održavaju se lokalni izbori, treći od samoproglašene nezavisnosti 2008.
Lokalni izbori na Kosovu, ispit za Srpsku listu
Foto: Pixabay
Biraju se predsednici opština i odbornici u opštinskim skupštinama.
 
Prema ocenama analitičara, izbori predstavljaju prvi test za vladu Ramuša Haradinaja, ali i priliku za Srpsku listu da u lokalnim zajednicama potvrdi uspeh na parlamentarnim izborima, koji je srpskoj zajednici vratio politički uticaj u Prištini.
 
Centralna izborna komisija Kosova i Metohije saopštila je da će na izborima učestvovati 91 politički subjekt - 35 političkih partija, jedna koalicija, 30 građanskih inicijativa i 25 nezavisnih kandidata.
 
Na birački spisak upisano je ukupno 1.890.952 birača, a glasaće se u 38 opština.
 
Kosovski Srbi će na izbore izaći sa 18 lista i nastupiće u 21 opštini – u 10 opština u kojoj čine većinu stanovništva i u 11 opština u kojoj nisu većina.
 
Izborna kampanja je zvanično počela 21. septembra i trajala je do petka u ponoć, kada je počela izborna tišina.
 
Beograd podržava kandidate Srpske liste, koja nakon junskih vanrednih parlamentarnih izbora na KiM ponovo učestvuje u političkim procesima u pokrajini i u vladi u Prištini.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je ranije da pojedine zapadne ambasade vrše veliki pritisak i uticaj sa ciljem da "rasture" Srpsku listu, da smanje njen uticaj u Prištini i uticaj Srbije na Kosovu i Metohiji.
 
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je sugrađanima u južnoj pokrajini da dolaze prelomna vremena, i da se na lokalnim izborima mora osigurati da se na svim nivoima vlasti očuva organska veza kosmetskih Srba sa njihovom državom Srbijom.
 
Uoči izboga oglasio se i američki ambasador Greg Delavi, koji je rekao da će Ambasada na dan izbora imati 30-40 timova koji će posmatrati izborni proces, brojati glasove i voditi računa da oni proteknu u demokratskoj i fer atmosferi, bez bilo kakvih pritisaka.
 
U kampanju za lokalne izbore bio je uključen i Hašim Tači, kosovski predsednik i neformalni lider Demokratske partije Kosova, koja je na vlasti sa Haradinajevom Alijansom za budućnost Kosova i Alijansom za bolje Kosova, čiji je lider jedan od najbogatijih Albanaca, Bedžet Pacoli.
 
U međuvremenu, Tači je juče pozvao sve građane, bez obzira na njihovu političku opredeljenost, da izađu na lokalne izbore i iskoriste svoje demokratsko pravo.
 
Očekuje se da će se albanske stranke, osim u Prištini, boriti za prevlast u opštinama Prizren, Gnjilane, Mitrovica i Đakovica.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija