Ministarstvo: Grejanje ove zime dobro i kvalitetno

Grejanje će ove zime u Srbiji biti dobro i kvalitetno, jer su se sve kompanije pripremile i ne očekujemo neke veće poteškoće, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Zoran Predić.
On je na okruglom stolu "Kako ćemo se grejati ove zime", rekao da je "drugo pitanje" koliko će da košta grejanje, a da se "socijalni segment mora rešavati na drugi način". "Ako želimo stabilno snabdevanje toplotnom energijom i efikasno poslovanje kompanija koje se bave grejanjem socijalni problemi se ne mogu rešavati preko cena toplotne energije", rekao je Predić.
 
Dodao je da su cene energenata stabilne pa su takve i cene grejanja, ali da se mora podizati efikasnost poslovanja kompanija koje pružaju te usluge. "Pojedine toplane imaju previše zaposlenih radnika, čak dva po instalisanom megavatu toplotne energije, a evropski prosek je 0,7 do 0,8 zaposlenih radnika", rekao je Predić.
 
On je rekao da je nedovoljno razvijena svest građana o potrebi štednje i električne i toplotne energije i da se energetska efikasnost podiže i kada se "zameni jedna sijalica štedljivom ili zalepi traka oko prozora". "Građani imaju svest da je energija jeftina i da se temperatura u stanu može regulisati otvaranjem prozora", rekao je Predić. Dodao je da su stanovi privatno vlasništvo i da od države ne treba očekivati da u potpunosti finansira izradu izolacije, ali da postoje fondovi koji olakšavaju finansiranje termoizolacije.
 
"Po Zaknu o energetici lokalne samouprave su dužne da se više bave podizanjem energetske efikasnosti i stabilnim poslovanjem kompanija koje se bave grejanjem, ali često cene drže na niskom nivou, pa posle traže pomoć države", rekao je Predić.
 
Ministarstvo je, prema njegovim rečima, donelo zaključak da toplanama koje nisu vratile ranije pozajmljeni energent iz robnih rezervi više ne pozajmljuje. On je dodao da se stanje u poslovanju preduzeća koja se bave grejanjem malo popravilo u odnosu na prethodne godine jer je ukupan dug toplana Srbijagasu 8,6 milijardi dinara, od čeka kragujevačka Energetika duguje 6,6 milijardi, a sve ostale dve milijarde dinara.
 
Predić je istakao da grejanje treba da se plaća po jedinici isporučene energije kao i struja i da trajno isključenje sa mreže podrazumeva i da se ponovo plati priključak. Dodao je da se građani više priključuju na daljinsko grejanje nego što se isključuju.
  • Nervirach

    23.10.2017 21:06
    A sto celog leta nije bilo uglja po stovaristima?
  • SMile

    23.10.2017 19:19
    Prvo...
    Neka smanje broj zaposlenih i neka smanje bRezobrazno visoke plate pa onda da se javIDU...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija