Istoričar: Nedić do kraja ostao apsolutno lojalan nemačkim snagama

Istoričar Milan Ristović izjavio je da je lojalnost predsednika kvislinške Vlade Srbije za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića nemačkim okupacionim snagama bila apsolutna, da su njegove izjave, stavovi i sve što je radio značili direktno podsticanje na rat, a njegov rečnik je bio antisemitski.
Ristović koji je profesor na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu rekao je u postupku pravne rehabilitacije u Višem sudu da lojalnost Nedića nemačkoj ideologiji ostaje do samog kraja rata.
 
"On je postavljen na čelo srpske vlade od nemačke vojno-okupacione uprave i direktno je odgovarao nemačkim okupacionim vlastima", posvedočio je Ristović navodeći da je 2. septembra 1941. godine Nedić komandantu vojne uprave Bensleru dao izjavu o potpunoj lojalnosti, o čemu svedoči dokument iz arhiva nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.
 
Kako je naveo, ta lojalnost podrazumevala je da će najoštrije postupiti protiv Jevreja, slobodnih zidara, da se pokrene postupak protiv svih koji su doveli do 27. marta.
 
"Nedić je 9. septembra 1941. godine na sastanku sa Dimitrijem Ljotićem i nemačkim agentom Rudolfom Trojem izneo stav o rešenju jevrejskog pitanja: Napolje s njima. Sve dokle jedan Jevrejin bude u zemlji i dok može da govori sa Srbima ili dok ga Srbi mogu žaliti, sve dotle nema mira u zemlji", naveo je Ristović.    
 
Kako je naveo profesor, Nedić je naredio hapšenje sumnjivih oficira koji su se skrivali jer nisu želeli da udju u srpsku državnu stražu.
 
"Prva grupa od oko 100 oficira je uhapšena i poslata u nemačke logore. Milan Nedić je u junu 1942. godine poslao pismo Baderu sa zahtevom da se izdvoje jevrejski oficiri od ostalih kako bi se izbegla jevrejsko-boljševička propaganda. To je bio jedinstven slučaj da je tako nešto traženo", rekao je Ristović.
 
Prema rečima Ristovića, Bader je pitao Nedića da li je spreman da prihvati "masovne egzekucije", na šta je on odgovorio potvrdno, a kada ga je pitao da li je srpska Vlada spremna da sama vrši odmazde i streljanja protivnika Nedić je izneo stav da za zločine protiv srpske vlade ona sama treba da propisuje i izvršava kazne i da sama bira lica koja će biti streljana.
 
Nedić je smatrao je da streljanja ne bi trebalo da budu pojedinačna več grupna zbog većeg efekta, kazao je Ristović.
 
"Njegova lojalnost je bila apsolutna do samog kraja. On je verovao da Srbija treba da postane deo novog poretka koji gradi Treći rajh. Verovao je u ispravnost svoje politike i verovao da će Srbija postati deo nemačke nove Evrope", kazao je Ristović.
 
Prema mišljenju svedoka, Nedić nije mogao da ne zna šta se dešava u logoru Banjica niti je bilo šta uradio da pomogne nekom ko se nalazi tamo. A bilo je ljudi koji su preživeli zahvaljujući intervencijama, otplaćivanju..  
 
U novembru 1944. godine, prema rečima Ristovića, Nedić je izneo stav da je Nemačka najprirodniji naslon Srbije i da se ne sme odustati, iako je u to vreme, ishod rata već bio poznat.
 
Svedoka će u nastavku procesa koji je zakazan za 22. januar ispitivati punomoćnik predlagača.
 
Postupak rehabilitacije počeo je 7. decembra 2015, sedam godina pošto su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić. Početak procesa rehabilitacije izazvao je velike polemike u javnosti zbog oprečnih mišljenja o njegovoj ulozi u Srbiji tokom Drugog svetskog rata.
 
Protivnici tvrde da bi se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavila na stranu poraženih u ratu i obavila reviziju istorije, dok drugi smatraju da je Nedića ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.
 
Nedić je bio predsednik srpske vlade u periodu okupacije. Zemlju je napustio krajem 1945, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i vraćen u Jugoslaviju. Nije mu suđeno, jer je 4. februara 1946. izvršio samoubistvo skočivši sa prozora istražnog zatvora.
  • Mikula

    24.10.2017 13:38
    Nedić
    Znao je čovek kakvo su komunisti zlo pa je izabrao manje...
  • Čučuk Stana

    24.10.2017 09:58
    Kad god vidim ovu sliku moram dobro da se zagledam ko je ko! Isti su!!
  • Bs

    24.10.2017 09:02
    Čekajte, ja sad ne razumem, jel to kompliment ili nije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.