Tužilaštvo zbog ćutanja o Savamali kažnjeno sa milion dinara

Zbog prikrivanja informacija od javnosti, prvenstveno u vezi sa slučajem "Savamala", Više javno tužilaštvo u Beogradu mora da uplati milion dinara u republički budžet.
Kako piše "Danas", upravo toliko iznose kazne koje je u toku 2017. godine ovoj instituciji izrekao Poverenik za informacije od javnog značaja. Od sedam rešenja kojima je poverenik naložio VJT-u da podnosiocima zahteva dostavi informacije, čak pet se odnosi na slučaj "Savamala". 
 
Međutim, pet od sedam ovogodišnjih rešenja poverenika, tužilaštvo je odlučilo da ignoriše. Iz tog razloga, poverenik je VJT-u izrekao pet kazni u iznosu od 20.000 dinara, a nakon što ni to nije pomoglo, još pet u iznosi od 180.000 dinara. Kada se sve ove kazne saberu, dođe se do cifre od milion dinara koje je tužilaštvo moralo da plati zbog odbijanja da javnosti dostavi informacije.
 
Dodatan problem je što, prema podacima iz kancelarije poverenika, tužilaštvo kazne nije platilo, iako su rokovi za to odavno probijeni. Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić poručuje za "Danas" da je problem u tome što se ne zna ko je nadležan za prinudno izvršenje.
 
"Stvar je dalje dodatno, ne može se isključiti namerno, komplikovana tako što se posle izmena Zakona o opštem upravnom postupku došlo do situacije u kojoj se 'ne zna' ko je nadležna za to prinudno izvršenje. Kako stvari stoje, svi koji bi mogli doći u obzir, ni sudovi ni prekršajni sudovi, ni Narodna banka, ni Poreska uprava, to ne žele da rade, i ističu 'nadležnost'. Sa stanovišta uređene države to je sasvim nenormalno, ali to je, nažalost, naša realnost", poručuje Šabić.
 
On dodaje da već godinama ukazuje na potrebe izmene zakona kako bi se onemogućilo ignorisanje kazni. Po njegovim rečima, nekome je definitivno u interesu da se kazne odnose na građane i preduzetnike, a da u odnosu na državne organe i funkcionere imaju "kozmetičku" vrednost. 
 
Odluku Višeg javnog tužilaštva da se ogluši o zakon osudila je i predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević.
 
"Neverovatno je, ali istinito, da državni organi, a posebno tužilaštva, ne poštuju zakon. Njihov glavni posao jeste da gone prekršioce zakona. Trebalo bi da svi budemo na istom zadatku, a to je da štitimo javni interes i javna sredstva. Međutim, praksa nas demantuje svaki dan, jer izgleda da mnogi ne razumeju svoju ulogu i odgovornost", poručuje Milošević.
 
Osim Savamale, poverenik je VJT-u u ovoj godini naložio da portalu Pištaljka dostavi informacije o toku istrage protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ali i da neimenovanom advokatu dostavi podatke o angažovanju branioca po službenoj dužnosti. U prošloj godini dva rešenja poverenika su se odnosila na slučaj "helikopter".
  • Ha ha ha

    24.10.2017 17:57
    KOLEKTIVNA ODGOVORNOST
    Ala su se uplašili kazne...
    Plaćaju kaznu državi od budžetskih para...
    E kada bi se plaćalo iz LIČNIH PARA imalo bi efekta u smislu generalne i specijalne prevencije.... Uzgred ima li tu neko lično odgovoran ili smo svi odgovorni kada se kazna plaća od budžetskih para?
  • NenadNS

    24.10.2017 13:02
    Kome se uplacuje?
    Svi gradjani treba da imaju otvorene racune, kao onomad za akcije drzavnih firmi, pa ako se kaznjava drzavni organ ili institucija da to bude uplaceno na nase, privatne racune. Ovo da se plati u budzet pa posle iz budzeta onom ko je platio i vrati - besmisleno....
  • Pokemon

    24.10.2017 12:16
    Sta da radim a da ne povracam...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.