Patrijarh Irinej: Žene su dužne da rađaju

Srpkinje su dužne da rađaju, u najkraćem bi mogla da se sažme izjava patrijarha Irineja.
"Dužni smo da obnovimo naš narod i da preporučimo našim materama da su dužne da rađaju decu po božjem blagoslovu i da na taj način ostanemo u istoriji, iako smo postradali. Teško je nabrojati sva stradanja Srba u Bosni, Hercegovini, Lici, Dalmaciji, gde su nestajala cela sela", rekao je patrijarh za "Alo".
 
Mihajlović: Pustite žene da rađaju kad žele
 
Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović je poručila danas da treba pustiti žene da rađaju onda kada one to hoće.
 
Na pitanje novinara uoči Samita ženskog liderstva kako komentariše izjave crkvenih velikodostojnika da žene moraju da rađaju da bi obnovile naciju, Mihajlović je rekla da ne veruje da danas ženama treba reći tako nešto.
 
"Ne može više da me iznenadi pošto svaki dan me iznenadi ono što mogu da pročitam, a to kažu crkveni velikodostojnici. Jedni kažu da su žene ubile više dece od Hitlera, sa druge strane patrijarh kaže da treba da rađamo decu da bismo očuvali srpstvo", kaže Mihajlović.
 
Ona je naglasila da je njeno mišljenje da žene treba pustiti da same odlučuju kada će rađati.
 
"Mislim da danas nema žene na svetu koja ne želi da ima dete, da ga neguje, gleda i brine o njemu i da se brine o njegovom napretku. Svakako, ne treba da zaboravimo da žene nisu ranije mogle da kažu svoje mišljenje kada smo imali mnoge ratove i da budu na mestima gde se donose odluke. Da budu tu kada su njihova deca, muževi i braća odlazili odakle se nisu vraćali ili su se vraćali bez ruku, nogu ili u kovčezima", navela je Mihajlović.
 
Ona je dodala da treba pustiti žene da misle o svojoj deci i da rađaju decu onda kada one to žele.
 
"Nemojte ih prisiljavati na to, one vode računa i o svojoj porodici i o svojoj državi", dodala je Mihajlović.
 
LSV: Crkva nek plaća porez, umesto da deli lekcije o rađanju
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine povodom izjave Irineja o rađanju, saopštila je da kao i abortus, i odluka da rodi dete je izbor žene, i tu crkva, država, niti bilo ko drugi nema prava da se meša.
 
"Ta izjava poglavara Srpske pravoslavne crkve svedoči da crkva, umesto da plaća porez na imovinu i da se obračuna sa pedofilima i lopovima u svojim redovima, svesno i intenzivno radi na sveprisutnijem uplitanju u odlučivanje o kontroli rađanja, a koja je, podsetiću ih  - neprikosnoveno pravo žene", navode ligaši.
 
Oni ukazuju da za razliku od Porodičnog zakona u kome stoji da ‘Žena slobodno odlučuje o rađanju’, najsramnije, najopasnije i najgrublje kršenje ljudskog prava na izbor član 63. Ustava kojim "Svako ima pravo da odlučuje o rađanju deteta". LSV pita: Ko je to svako?
 
Ova stranka zaključuje da je potrebna edukacija stanovništva o reproduktivnom zdravlju i kontracepciji da bi se smanjio broj abortusa, a pad nataliteta se ne zaustavlja odredbom Ustava ili inicijativom Srpske pravoslavne crkve, nego populacionom politikom koja se sigurno ne zasniva na zabrani abortusa i određivanja života pojedinki i pojedinaca.
 
Podsetimo, mitropolit Amfilohije nedavno je rekao da su Srpkinje koje su abortirale veće ubice od Hitlera.
  • Mi

    02.08.2023 14:51
    Duznost
    Zene nisu nikome duzne da radjaju decu, njihovo pravo je da li ce radjati ili ne. Hocete mozda i u zatvor da saljete zene bez dece (bez obzira da li nisu mogle ili jednostavno nisu htele da rode).
  • JOCO

    29.10.2017 22:22
    SRAMOTNO
    Stidi se g..... kad obraza nemas. To je jedna prelepa izreka u kojoj mogu da se sažmu svi komentari. Poštujem patrijarha i cenim njegovu izjavu sa kojom je hteo da ukaže da gubimo na svim frontovima, nestajemo sa planete zemlje. Da je rekao da trebamo pse i macke da držimo umesto dece sigurno bi imao hiljade lajkova. Kako ste nastali, roda vas je donela na svet? Rizikovaću...možda je vas koji pljujete na ličnost patrijarha bog osudio na samoću i na taj način razmišljanja? LSV- degutantno je pominjati tu licemernu skupinu....
  • Zabrinuti par

    27.10.2017 21:39
    Pitanje za njegovo svestenstvo. Moja zena i ja imamo redovne odnose ali izgleda da je mnogo teze da zatrudni kroz uvo. Sta da radimo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija