Joksimović: EU ne uvodi vize, nema čekanja u redovima

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da EU ne uvodi nikakve vize.
Joksimović: EU ne uvodi vize, nema čekanja u redovima
Foto: 021.rs
Ona je navela da je sistem ETIAS, za koji se očekuje da će stupiti na snagu početkom 2020. godine, bezbednosni mehanizam. Podsetila je i da još nije doneta odluka o uvođenju ETIAS, već je samo nadležni odbor dao preporuku.
 
Taj sistem, kako je ukazala, odnosi se na sve zemlje koje nisu članice Šengena, a ima ih više od 60, te su među njima i Kanada, SAD i Australija. Godišnje oko 30 miliona ljudi iz tih zemalja ulazi u šengenski prostor, rekla je ona dodajući da, zbog svega što se dešavalo, u zemljama EU postoji saglasnost da je potrebna bolja kontrola.
 
Rekla je da to nisu nove vize, već bezbednosni mehanizam, koji je jednostavan.
 
"Nema čekanja u redovima. To je formular koji bi se popunjavao preko interneta uz navođenje osnovnih podataka, a odgovor bi se dobijao u roku od 72 sata i važiće tri godine za neograničen broj ulazaka u EU", objasnila je. Dodala je da je nije iznenadila želja EU za uvođenje ovog bezbednosnog mehanizma, zbog velikog broja terorističkih napada širom Unije, kao i migrantske krize.
 
"Ne treba to dramatizovati. Odluku mora još da donese Savet EU. Nisu vize, nema čekanja u redovima. To je bezbedosni zahtev, a sa stanovišta građana EU možda čak i opravdan", kazala je Joksimović.
  • dragana

    27.10.2017 08:18
    Ni Kanada, ni Australija ni SAD nisu pridruženi član EU, Srbija jeste, ovo je definitivno korak unazad kao i sve što se dešava u poslednje vreme. Na žalost sva je prilika da će nas Dačić i Vulin odvesti kod Mire u svetliju budućnost...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.