Potvrde za obdanište uz napomenu o nevakcinisanom detetu

Direktorka Institutа zа jаvno zdrаvlje Srbije "Dr Milаn Jovаnović Bаtut" Vericа Jovаnović izjavila je danas da će se od sada potvrde za upis dece u predškolske ustanove izdavati uz napomenu ako dete nije vakcinisano, i apelovala na roditelje da obave imunizaciju svoje dece.
Potvrde za obdanište uz napomenu o nevakcinisanom detetu
Foto: Pixabay
"Apelujem na roditelje da obave imunizaciju svoje dece, jer to je put u sigurnost i prava odluka", rekla je Verica Jovanović na skupu "Mikrobiološkа dijаgnostikа u nаdzoru nаd zаrаznim bolestimа u Srbiji - izаzovi 21. vekа" u Beogradu. 
 
Upitana da li predškolska ustanova ima pravo da odbije dete koje je došlo s potvrdom da nije vakcinisano, Jovanović je rekla da svaka zdravstvena i prosvetna ustanova ima jednu misiju, a to je da decu treba vakcinisati, a kada dete napuni 14 godina, onda ponovo. 
 
"Vakcina protiv morbila nam je potrebna, jer je to u interesu svih građana Srbije", istakla je Jovanovićeva.
 
Držаvni sekretаr Ministаrstva zdrаvljа Ferenc Vicko kazao je da je u Srbiji stvoren zdravstveni sistem koji će onemogućiti da roditelji izbegnu vakcinaciju i dodao da je jasna zakonsta regulativa, a to je da je vakcinacija obavezna.
 
"Zakonska regulativa je jasna i vakcinacija je obavezna, imamo 11 vakcina koje spadaju u kalendar obavezne vakcinacije, a imamo i sistem koji onemogućuje da roditelji izbegnu vakcinaciju, sem kad se radi o medicinski opravdanim indikacijama", rekao je Vicko.
 
Dodao je da se sa morbilama "digla prašina" i da to ne treba da se dešava. 
 
"Neke bolesti smo zaboravili, ne jer ih nema, nego jer imamo efikasno sredstvo u borbu protiv njih. Obuhvat vakcinacije mora biti na adekvatnom nivou jer ako ga nema, onda izlažemo opasnosti i one koji iz medicinskih razloga ne mogu da prime tu vakcinu, i onda lako dolazi do epidemije i do neželjenih ishoda", rekao je Vicko. 
  • Dragan

    01.11.2017 10:15
    Neobavesteni
    A sta ce nesretni vrtici kada krenu isplate kazni. Na potvrdi treba da pise da li je dete zdravo ili ne. Svaka dodatna informacija o zdravlju deteta mora biti zasticena po zakonu i ne sme se otkrivati trecim licima na izvolte. Neka lekar napise onda da dete nije zdravo, pa onda ce i on pazariti naplatu. Posto je u pitanju medicinski experiment a ne mera lecenja (zasniva se na pretpostavci da ce se mozda zaraziti), ne moze napisati da je dete nezdravo. I sta sad. Dok prvi ne pazari odstetu nece se smiriti nazovi strucnjaci.
  • NN

    31.10.2017 19:48
    Vakcine NE IZAZIVAJU autizam!
    Aman za aman ljudi, vakcine NE izazivaju autizam, dokazalo više hiljada naučnika u preko 1000 nezavisnih studija. Ne pišite više gluposti, nasedate na propagandu alternativaca koji su vas ubedili da ste "prosvećeni" i "informisani" ako pričate nešto što nema veze sa istinom.
    MMR se daje u dobi kad se autizam ispoljava. I nevakcinisana deca imaju autizam i oboljevaju od njega u istom procentu kao i vakcinisana. Tu je početak i kraj svake priče.
  • mrzim licemerje

    31.10.2017 01:55
    "Vakcina protiv morbila nam je potrebna, jer je to u interesu svih građana Srbije"

    U interesu svih građana Srbije sem dece koja obole od autizma i njihovih roditelja, rodbine i prijatelja!
    Dakle, deca pojedinačno nisu bitna. Nije bitno koliko će dece zbog vakcine oboleti od autizma, jer je taj broj za državu nebitan samo zato što je mali. Divan apel roditeljima da svoje dete izlože riziku zarad interesa države. Pritom uopšte ne pominje kolaterarnu štetu i decu koja će završiti kao crna statistika, koju će opet negirati za račun međunarodne farmakomafije, i tako u nedogled.
    Nismo zaboravili šta su Kon i ekipa uradili sa pričom o pandemiji i vakcinama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija