Vlada smanjuje porez advokatima

Paušalni porez za advokate će biti smanjen, a takav predlog naći će se ovih dana pred Vladom Srbije.
Vlada smanjuje porez advokatima
Foto: Pixabay

"Blic" navodi da postoje dva predloga za izmenu Uredbe o bližim uslovima i kriterijumima za paušalno oporezivanje samostalnih delatnika, a među njima i advokata. Tako će samo mesec dana nakon promene pomenute uredbe i povećanja poreza za advokate taj propis još jednom biti promenjen.

"Prema prvom predlogu, primenjivaće se stara uredba iz 2014. godine, po kojoj polazna osnovica za određivanje poreza za advokate iznosi 120 odsto od prosečne zarade u Srbiji. To znači vraćanje na staro, odnosno upravo na uredbu od pre tri godine. Drugi predlog je da porez za advokate bude još manji, odnosno da osnovica bude 95 odsto. To je smanjenje za čak 25 odsto", navodi izvor "Blica" iz Vlade Srbije.

Ovaj list navodi da se u javnosti podigla velika buka kada je krajem septembra ove godine uredba promenjena i nameti povećani, a najviše su negodovali sami advokati.

Međutim, varnice su izbile i u Vladi Srbije i to na relaciji Ministarstva pravde i Ministarstva finansija, pa je pre mesec dana uredba promenjena. Tada je odlučeno da polazna osnovica za obračun poreza za advokate, koja je iznosila 120 odsto od prosečne zarade, može biti uvećana i za više od 10 odsto. Prema toj, još uvek važećoj uredbi, advokati su svrstani u petu grupu, zajedno sa lekarima, stomatolozima, apotekarima, veterinarima, profesorima, prevodiocima, inženjerima i arhitektama.

Izmenom uredbe, koja će se uskoro naći pred Vladom Srbije, biće formirana nova, šesta grupa, rezervisana samo za advokate. Na taj način oni su izuzeti od svih ostalih paušalaca.

"Prema jednom predlogu uredbe dodaje se nova tačka, a to je šesta grupa, gde spadaju advokati. Za njih se pradlaže da polazna osnovica za utvrđivanje poreza umesto 120 odsto od prosečne zarade u Srbiji bude 95 odsto. Takođe, uvodi se još jedna novina, a to stoji u oba predloga nove uredbe. Naime, advokatima će se porez za 2015, 2016. i 2017. godinu utvrđivati na osnovu rešenja za 2014. jer od tada nisu dobijali nova poreska rešenja. A sve odredbe nove uredbe počeće da važe od 2018. godine", navodi izvor "Blica".

Ovaj list podseća da je svaki pokušaj Vlade Srbije da poveća poreski obračun advokatima izazivao veliki revolt te profesije. Tako su pre tri godine advokati započeli štrajk koji je trajao čak četiri meseca kada je čitavo pravosuđe bilo totalno blokirano. Advokati su izvojevali pobedu i bili oslobođeni većih nameta. Oni od tada nisu dobijali poreska rešenja, kao ni cela peta grupa paušalaca, ali su bili u obavezi da plaćaju porez na osnovu poslednjeg dobijenog rešenja.  

  • Mufte

    06.11.2017 15:01
    @ //
    Najviše je mufte kada te država upošljava. Svakih 15 dana stiže plata, porezi i doprinosi redovno servisirani, regres, topli obrok, jubilarna nagrada, plaćen godišnji, plaćeni seminari i doškolavanje, paketić za dete za NG, kasa uzajamne pomoći, sindikat, sva prava po osnovu rada zagarantovana, kao da je Tito živ, za slučaj otkaza ( samo pred penziju) dobiješ otpremninu i sledećeg meseca sačeka te penzija....Odgovorn ost za rad i rezultate rada NE POSTOJI!
    Sve država plaća!
    Plus kada država najavi da će da ti poveća platu, ti odmah komentare od koga uzeti: od privatnika, nevezano dal su knjigaši ili paušalci-svi uplaćuju za tvoju sigurnu platu.Treba im oteti, da bi za tebe bilo.
  • cure

    05.11.2017 14:57
    znači
    licimuri bejogradski dabogda vam turci na vrata pokucali
  • Nisi toliko platila

    05.11.2017 12:54
    @ Tom Tom
    Znači ipak, nisi platila advokatu ni za sastav žalbe, ni za pravni savet, jer si "odustala",

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.