Ove godine 600 miliona od kazni, većina ide za zdravstvo

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da se do kraja godine očekuje da oko 600 miliona dinara bude uplaćeno u državni budžet na osnovu primene instituta oportuniteta.
Ove godine 600 miliona od kazni, većina ide za zdravstvo
Foto: 021.rs
Navela je da je ove godine 350 miliona dinara iz oportuniteta na osnovu javnog konkursa dobilo 98 korisnika.
 
"I ove kao i prethodne godine najveći deo novca je izdvojen za zdravstvo, 131 miliona dinara, a 46 miliona dinara je izdvojeno za nabavku sanitetskih vozila koja se dodeljuju domovima zdravlja, kliničkim centrima i bolnicama", izjavila je Kuburović. Početkom sledeće godine očekuje se novi konkurs za dodelu sredstava.
 
"Do septembra ove godine zaključeno je oko 12.000 sporazuma o oportunitetu, što znači da ćemo i ove godine imati oko 600 miliona dinara uplaćenih u budžet na osnovu primene ovog instituta", rekla je ministarka.
 
Ona je ukazala da oportunitet (odlaganje krivičnog gonjenja uz obavezu okrivljenog da određeni novčani iznos uplati u budžet), sa jedne strane rasterećuje sudove, a sa druge strane omogućava da veliki deo budžetskih sredstava bude raspoređen onima kojima je najpotrebniji. Pored zdravstva novac od oportuniteta prosleđuje se prosveti i socijalnim ustanovama, dodala je Kuburović, napomenuvši da Ministarstvo pravde takođe kontroliše trošenje raspodeljenih sredstava tako da svaki korisnik mora da utroši sredstva na način koji je predviđen ugovorom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija