Draža Mihailović nije streljan na Zlatiboru, njegove naočare ima BIA

Sve lične stvari Dragoslava Draže Mihailovića, pa i naočare koje je imao prilikom hapšenja, nalaze se u BIA, kaže za "Novosti" dr Srđan Cvetković, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu.
Cvetković za "Novosti" podseća da su Mihailovićeve naočare bile izložene 2014. u okviru izložbe "U ime naroda" priređene u Istorijskom muzeju Srbije. Osim naočara četničkog komandanta, u BIA su i njegova lula, sat, mapa, penkalo, kompas, pištolj...
 
Povodom teksta objavljenog u "Novostima" o mogućnosti da je u pećini Cerova na Zlatiboru, streljan komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini, Cvetković kaže da to što je u jami pronađen prepoznatljiv predmet - staklo i deo okvira za naočare, poput onih koje je Mihailović nosio uoči streljanja 17. jula 1946, ne smatra iznenađujućim.  
 
"Takve naočare imali su mnogi ljudi toga doba i ne treba da budu povod za bilo kakvu insinuaciju bez drugih dokaza. Teoretski je moguće da je general Draža Mihailović streljan bilo gde u Srbiji, pa i kod jame Cerova u Mušvetama na Zlatiboru, ali smatram da je to malo verovatno. Zašto bi ga, pored toliko strelišta u posleratnom Beogradu i okolini, odvodili tako daleko, gotovo u kraj u kom je 13. marta 1946. godine uhapšen", pita se on.
  • Novosadjanin

    09.11.2017 14:05
    pa
    Draza je posle postao Dzon Lenon.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija