Protestovalo više hiljada radnika Pošte, u planu potpuna obustava rada

Više hiljada zaposlenih u Pošti Srbije protestovalo je danas ispred sedišta tog preduzeća u Takovskoj ulici u Beogradu, zbog lošeg materijalnog i socijalnog položaja.

Protest su organizovala dva sindikata u preduzeću, a zahtev je da ih hitno primi premijerka Ana Brnabić, da im se isplati zarada od dobiti preduzeća, vrati oteti deo zarade i poboljša socijalni položaj.

Protest je usledio posle višednevnih protesta ispred Distributivnog centra Pošte u Zemunu i drugim gradovima, čime je jedno vreme otežavan prijem i distribucija pošiljaka, ali i posle susreta predstavnika reprezentativnih sindikata sa premijerkom, na kojem je dogovorena isplata zarade iz dobiti preduzeća.

Danas su se učesnici žalili i na loše uslove rada, a Branko Kalajković iz organizacionog odbora protesta je rekao i da "brane egzistenciju od političkih mešetara i krupnog kapitala, koji čekaju propast firme, kako bi preuzeli poslove".

"Prosečna zarada za većinu zaposlenih je 300 evra. Dve trećine profita preduzeća ide Vladi Srbije, a mi zaposleni imamo platu ispod proseka, manju od egzistencijalnog minimuma" tvrde predstavnici sindikata.

Oni su tom prilikom dodali da su započeli razgovore sa premijerkom Brnabić.

"Obećali su zaradu iz dobiti, ali nisu i to da nam povećaju zaradu. Od sutra po celoj Srbiji i svim poštama skupljamo potpise za totalno zatvaranje pošta u Srbiji. Dakle, ne generalni štajk već potpuna obustava rada! Ako to podrži dve trećine kolega, od sutra obustavljamo rad", ističu.

Protest je počeo ispred glavne Pošte u Takovskoj a zatim su učesnici krenuli u šetnju, preko Trga Nikole Pašića do Vlade Srbije. Pratili su ih dobošari, a protestu su se pridružili sindikati Jata, Poštanske štedionice, Železnica Srbije i Telekoma, kao i nekih udruženja.

Radnici su došli iz gotovo svih krajeva zemlje, nezadovoljni stanjem u struci. Tako su se kolonom provlačile zastave Novog Sada, Gornjeg Milanovca, Požarevca i drugih mesta i gradova.

  • milan

    31.03.2019 14:15
    reakcija
    razumem da ljudi traže svoja prava a šta da radimo mi , korisnici usluga koji su poslali pošiljke i čekamo sedam dana na isporuku , zašto su uopšte primali pošiljke a onda štrajk ?
  • pera

    15.11.2017 22:50
    Podrzavam
    Samo nek strajkuju, i to stoduze, da se posao prenese na druge, privatne kompanije koje znaju da cene korisnike i koje znaju sta znaci biti konkurentan. Dosta nam je pijavica, zatvorite postu kao sto ste zatvorili Agrobanku...
  • Fus u guz

    13.11.2017 03:25
    Došli divljaci da isteraju pitome.U svim JP je opšti haos.Na rukovodeća radna mesta su došli ostrašćeni partijski kadrovi i starlete, većina frustrirane duduleje i budaletine liče na indijace koji su se najeli bunike.U pošti je proces zamene rukovodećih kadrova pupsa kadrovima sns'a, a ispaštaju građani.Naravno da su za unutrašnja trvenja između klanova krivi rukovodioci, a ne klijenti.Kao prvi potez koji bi uradio je da bi iz provincije vratio dođoške kadrove iz BG nazad u veliki grad, a svima koji su u belom štrajku, tj fingiranom bolovanju podelio otkaze.Primetio sam da tu ima viška šalterskih radnika tako da bih im prepolovio broj i iz mase zarada povećao plate za 20%.Što ih je manje to su efikasniji.Ovako se samo guraju kao muve bez glave , vataju krivine na terenu i rade svoje privatne poslove i samo smetaju jedni drugima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.