Kako je senior karticama nakratko kupljen socijalni mir

Jednokratna novčana pomoć penzionerima i socijalno ugroženim kategorijama nije nikakva novina. Ono što su ponosno radile demokrate, nastavili su i naprednjaci - kupovinu socijalnog mira.
Kako je senior karticama nakratko kupljen socijalni mir
Foto: 021.rs
Kada su beogradske vlasti saopštile da će Beograđani imati beneficije u vidu popusta uz upotrebu senior kartice, javnost se zapitala zbog čega ovakva beneficija nije obezbeđena odmah, sistematski i organizovano za sve penzionere u Srbiji. Ubrzo je postalo jasno da je blizina održavanja lokalnih izbora u prestonici i uvođenja beneficija za najažurnije biračko telo sve samo ne slučajnost.
 
Najavu da će senior kartice, nakon Beograda, dobiti i građani Novog Sada i Niša, a potom možda i cele Srbije, u stručnoj javnosti okarakterisali su kao PR potez. Međutim, nisu samo senior kartice obradovale penzionere. Istovremeno sa uvođenjem kartica, ponovo je isplaćena jednokratna novčana pomoć.
 
Pomoć za najugroženiju kategoriju bila je i 2007. godine, kada je tadašnji predsednik Boris Tadić poručio državnim organima da "što pre nađu način da pomognu građanima". Ova pomoć najavljivana je i 2010. godine, kada je potpredsednik tadašnje vlade Jovan Krkobabić rekao kako može "mirno da se sačeka isplata pomoći".
 
Sve se radi strogo organizovano i za glas više, pred izbore u Beogradu, tvrdi predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga" Željko Veselinović. Kako kaže, nakon nepopularnih mera u vidu smanjenja penzija i plata u javnom sektoru pre nekoliko godina, situacija se "pegla" po potrebi, a sve računajući da zaboravnost građana.
 
"Socijalni mir kupuje se na bezbroj načina. Ključno je bilo stvoriti među penzionerima osećaj krivice da, ukoliko ne dođe do onog nepopularnog smanjenja primanja, Srbija doživljava bankrot. To, naravno, nije bilo tačno, ali računajući na naš mentalitet, spin je uspeo i sada se postepeno, mizerno uvećavanje već smanjenih penzija predstavlja kao uspeh vlasti i spas u pravi čas. U međuvremenu su realni troškovi života porasli, naročito cene osnovnih životnih namirnica, te smo nažalost došli u situaciju da demagogija pomoću nekih paketa sa brašnom i šećerom sasvim efikasno kupuje birače pred bilo koje izbore", smatra Veselinović.
 
On dodaje da u razvijenijim državama ipak postoji malo viši stepen opreznosti kod građana, koji uspevaju da kazne na svakim narednim izborima vlast koja ih je oštetila. "Kod nas se dešava suprotno. Upravo takvi demagozi bivaju nagrađivani, prolaze dosta lagodno godinama i zadržavaju vodeće pozicije uz oprobane metode kupovine ne samo socijalnog mira, već i glasova", dodaje on.
 
Za tri godine, koliko penzioneri u Srbiji dobijaju umanjene penzije, država je ovu kategoriju "zakinula" za čak 612 miliona evra, pokazala je analiza Istinomera. Politikolog Duško Radosavljević napominje da je cela vlast zasnovana na merama usmerenim prema pogrešnoj kategoriji stanovništva.
 
"Da im je zaista stalo do boljitka, stabilizovanja države i položaja ugroženih slojeva u Srbiji, ne bi se dodvoravali penzionerima, već mladima - upravo su oni najugroženiji sloj. Stariji imaju, realno, jadnu perspektivu, ali mladi ljudi nemaju nikakvu perspektivu. Međutim, za ulaganje u mlade ipak su potrebni malo veći fondovi, mnogo kvalitetnija politika i bolji zakoni, što bi koštalo više od jednokratne pomoći. Ovo je samo zamazivanje očiju javnosti i zauzimanje bolje startne pozicije pred izbore, iako te izbore, koliko vidim, za sada niko nije ni tražio", smatra Radosavljević.
 
On dodaje da se populizam oseća u svakoj sferi uprave - pa tako ministri direktno i javno razrešavaju direktore ustanova, obećavaju lečenje dece i zapošljavanje lekara, vojska se podvodi pod vrhovne komandante koji ne postoje ni po Ustavu, nabavljaju se avioni, obećava sigurnost građanima, obilaze gradilišta i lično otkrivaju nedostaci radnika na radovima, obećava se hapšenje tajkuna... Suštinski, pitanje bezbednosti u svakoj državi kupuje najveći mir.
 
"Od institucija se zapravo ne traži da iskreno reše probleme koji jesu u njihovoj nadležnosti, već se time bave individualci. Arbitrarna volja, izgleda, zna najbolje", mišljenja je naš sagovornik.
 
Osveta loših đaka
 
Veselinović se priseća nedavno održanog protesta penzionera, kada su članovi sindikata "Sloga" izašli na teren da razgovaraju sa građanima. Kako kaže, iako se osetilo ogromno nezadovoljstvo zbog standarda koji u Srbiji vlada, pojedinci su i dalje jasni u nameri da glasaju za aktuelnu vlast.
 
"Taj sloj građana čita najjeftinije tabloide, gleda rijaliti programe na režimskim televizijama, a njihova deca uveliko su napustila Srbiju u potrazi za boljim životom. Ostaju nam samo građani koji ne znaju za bolje, a na vlasti je nemoral i nestručnost kakvu još ne pamtimo", napominje Veselinović za 021.
 
Da je javno protivljenje populizmu postalo vrlo opasno tvrdi Duško Radosavljević, koji je i sam bio na udaru tabloida zbog iznetih kritika na račun vlasti. Kaže da je danas teško odlučiti se za dostojanstven život - odbijanja bilo kakve socijalne pomoći za jedan glas na biralištu, jer ste odmah na udaru režima. 
 
"Imamo rajinski mentalitet i stanovništvo koje je primorano da bira između čekića i nakovnja. Od postanka moderne srpske države, postoje dve trase. Modernistička je okrenuta ka evropskim vrednostima, dok je tradicionalna svedena na proruski model vođstva, koji poslednjih godina vlada u Srbiji. Ove trase suštinski su suprotne, ali smo se mi odlučili za vodilju 'veži konja gde ti gazda kaže'", zaključuje Radosavljević.
  • BOBA

    22.02.2018 11:10
    a nekima i dalje umanjena penz
    Sramota je da se nadležne institucije ne bave pravim problemima kako doći do povećanog budžeta i to kroz osnovne SOCIJALNE DOPRINOSE NA ZARADE, PA TIME UTICATI NA VISINE BUDUĆIH PENZIJA ZAPOSLENIH GRADJANA! ZAŠTO SE DOZVOLJAVA DA PRIVATNI VLASNICI FIRMI SVE RADNIKE PRIJAVLJUJU NA MINIMALAC? pA ILI FIRMA MOŽE DA OPSTAJE I POSLUJE ILI NEKA JE ZATVORI VLASNIK, A NE NA GRBAČI RADNIKA APSOLUTNO SVA RADNA MESTA OPRIJAVLJUJE I ISPLAĆUJE NAJNIŽOM ZARADOM I NA TO UPLAĆUJE POREZ I DOPRINOSE. UVEDITE PO ŠKOLSKOJ SPREMI DA MORA BITI OBAVEZUJUĆA ZARADA! A onda svi koji su uplaćivali PIO po najnižoj obavezi, sada imaju male penzije A DRŽAVA IH POTOM NAGRADI SA BESPLATNIM BANJAMA, SOCIJALNIM POMOĆIMA I MNOGO DRUGIH PRIVILEGIJA A MI sa POŠTENO PLAĆENIM VISINAMA DOPRINOSA I SA PENZIJAMA OD 35-40.000 DIN.I DALJE IMAMO UMANJENE PENZIJE I DALJE NAM SE ODUZIMA, NEMAMO BESPLATNE BANJE NITI SOCIJALNA DOBIJANJA I POVLASTICE, A JEDVA
  • dado

    15.11.2017 00:12
    Ja mislim da oni svojim glasanjem samo sebi obezbedjuju brzi put na onaj svet
  • KIKI

    14.11.2017 23:22
    "Ono što su ponosno radile demokrate, nastavili su i naprednjaci - kupovinu socijalnog mira."

    Kakva konstatacija .... dostojna Vucica .... kome se bre uvlacis?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija