Uslovne kazne za paljenje Ambasade SAD

Viši sud u Beogradu osudio je na uslovne kazne četvoricu optuženih za paljenje američke ambasade u Beogradu, 2008. godine, dok su trojica optuženih oslobođeni optužbi.
Uslovne kazne za paljenje Ambasade SAD
Foto: Pixabay
Osuđeni su dobili uslovne kazne zatvora od pet i šest meseci, koje se neće izvršiti ukoliko ne počine novo krivično delo u roku provere od dve godine.
 
Za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti uslovno na šest meseci zatvora s rokom provere od dve godine osuđeni su Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović, dok je Milan Tomas dobio pet meseci zatvora sa istim rokom provere.
 
Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović oslobođeni su optužbi zbog nedostatka dokaza.
 
Osuđeni su proglašeni krivim jer su gađali kamenicama ambasadu SAD sa više NN lica, razbili prozore na zgradi u koju su posle ubačene baklje, usled čega je došlo do požara, naveo je sud u obrazloženju presude. Oni će snositi troškove postupka, dok će troškovi oslobođenih pasti na teret budžeta. Šteta na ambasadi SAD iznosi oko 900.000 dolara, ali ambasada nije tražila odštetu.
 
To je druga prvostepena presuda, pošto je prvu presudu prošle jeseni ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja. I na ovu presudu tužilaštvo i odbrana imaju pravo da se žale Apelacionom sudu, koji treba da donese pravosnažnu odluku.
 
Ukinutom presudom optuženima su bile izrečene uslovne kazne od šest do 10 meseci zatvora, dok je za nekoliko optuženih Apelacioni sud potvrdio kazne zbog nasilničkog ponašanja.
 
Nakon mitinga ispred Skupštine Srbije "Kosovo je Srbija", oko 18:30 sati, neki od učesnika su organizovano došli do američke ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo Novosadanin Zoran Vujović.
 
Što se tiče policijske odgovornosti za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga, Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u maju ove godine optužnicu protiv pet policijskih službenik koje tereti za krivična dela teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotreba službenog položaja. Optužnica je prosleđena sudu 8. maja i još nije potvrđena, odnosno njeno preispitivanje je u toku.
  • iliiiy

    15.11.2017 12:40
    @He-He

    Da li ste ljuti ?
  • Nemanja

    15.11.2017 08:27
    Odgovarajuća kazna bi bila momentalna upotreba smrtonosne sile. Tako se svuda u svetu reaguje na terorizam, pogotovo međunarodni terorizam - a prilično je sigurno da su u terorističkom aktu učestvovali migranti iz Bosne i drugih okolnih zemalja.
  • Alex Mahone

    14.11.2017 15:59
    Paralela
    Kakva kazna bi bila adekvatna i zadovoljavajuća za,eventualno,paljenje srpske ambasade u SAD?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija