Sudije i tužioci traže povećanje plata

Visoki savet sudstva (VSS) izrazio je danas zabrinutost zato što se u 2018. godini ne planira uvećanje plata za sudije i zatražio sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Dušanom Vujovićem.
Sudije i tužioci traže povećanje plata
Foto: 021.rs
U saopštenju VSS se napominje da su sudijama kao korisnicima budžeta odgovarajućim zakonskim propisima bile smanjene plate, te da je "logično da i sada budu korisnici budžeta kada su povećanja u pitanju".
 
Najviši sudski organ koji je zadužen za obezbeđivanje garancija za nezavisnost i samostalnosti sudova i sudija, posebno je zabrinut što se, kako navodi, realno posmatrajući, Uputstvom za pripremu budžeta Srbije za 2018. godinu i projekcija za 2019. i 2020. nastavlja trend smanjenja plata sudijama.
 
Plate sudijama nisu povećane od 2014. godine, navodi VSS i napominje da se "pri tom gubi iz vida da plata sudija nije ekonomska kategorija, već i materijalna garancija nezavisnosti, koja sada ne odgovara nivou znanja, iskustvu i odgovornosti koji se zahteva od nosilaca pravosudnih funkcija". Ovakim postupanjem, prema stavu Visokog saveta, naruššava se ugled i značaj sudijske funkcije i Ustavom garantovani princip podele vlasti, što, kako upozoravaju, može dovesti do nezadovoljstva sudija.
 
"Takode, navedenim Uputstvom diskrimisani su i državni službenici u VSS ššto sve ukupno govori o narušavanju navedenog principa podele vlasti", dodaje se u saopštenju.
 
I tužioci hoće veće plate
 
Državno veće tužilaca (DVT) zatražilo je sastanak sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, nezadovoljni odlukom da oni i sudije nisu predviđeni za povećanje plata u 2018. U zahtevu DVT-a navodi se da nije jasno zbog čega su samo nosioci pravosudnih funkcija izuzeti od planiranog povećanja plata, odnosno vraćanja zarada na nivo pre 2014. godine, posebno ako se povećanje odnosi i na budžetske korisnike zakonodavne i izvršne vlasti.
 
"Iako u potpunosti podržavamo povećanje plata državnih službenika i nameštenika u javnim tužilaštvima, ističemo da će u datoj situaciji državni službenici u rangu višeg i samostalnog savetnika u višim i apelacionim tužilaštvima imati veću osnovnu platu od zamenika tužioca u osnovnom i višem javnom tužilaštvu", naveo je DVT.
 
To najviše tužilačko telo je ukazalo da bi se tako narušio balans u zaradama, imajući u vidu stepen složenosti posla i odgovornosti sa jedne strane tužilaca i sa druge tužilačkih savetnika.
 
"Naglasavmo da plata nosioca javnotužilačke funkcije nije samo ekonomska kategorija, već i materijalna garancija tužilačke samostalnosti, zbog čega se najavljenim selektivnim pristupom u pogledu povećanja plata nosiocima druge dve grane vlasti, odnosno diskriminacijom nosilaca javnotužilačke funkcije u tom pogledu, ozbiljno narušava potreban balans u sistemu podele vlasti", naveo je DVT.
  • Lula

    17.11.2017 11:47
    @ Djina
    Nereizabranim sudijama i tužiocima koji su vraćeni na posao pravosudni budžet je isplatio DVE I PO MILILIJARDE DINARA na ime plate i naknade štete za period dok nisu radili. Nadalje,sve sudije primaju redovne plate i dodatke na plate.
    Sudovi se ukopili na način da se ostalim poveriocima ne isplaćuju potraživanja,
  • Plebs

    17.11.2017 10:58
    @ Djina
    Posao sudije je da deli pravdu u ime naroda i to je častan posao, a ne posao od koga sudija treba da se obogati. Ako je cilj sudije da bude bogat ,treba da izabere drugo zanimanje od koga se može obogatiti .
    To što su sudovi u blokadi ima veze sa planiranim budžetom, ali očiglednop je budžet za pravosudje premali da sudovi isplate svoje poverioce i da se isplaćuju plate sudija i sadašnje,a pogotovo ne uvećane plate (isti budžet je u pitanju).
    Niste naveli kolike su plate sudija Viših, Apelacionih, Privrednih sudova,VKS i Ustavnog suda? Plus plaćeni seminari ,regresi, jubilarne nagrade,stručna usavršavanja i ostali dodaci koji ne ulaze u prosek plate.
    Decu i nezaposlene žene imaju i poverioci sudova kojima sudovi NE PLAĆAJU godinama IZ RAZLOGA ŠTO IM SE MOŽE.. To govori o stavu suda i sudija i naravno VSS prema gradjanima Časne sudije kažu da ih se dugovi sudova PREMA GRADJANIMA ne tiču. Sudije hoće za SEBE VELIKE PLATE. Toliko velike da bi bili bogati o trošku budžeta i tih istih gradjana kojima sudovi naplaćuju sudske takse , presudjuju nakon više godina agonije, a za slučaj da tim gradjanima treba PLATITI ono što je sud dužan -blokirani računi suda! Naravno računi sudova sa kojih sudije primaju platu su IZUZETI OD BLOKADE i sudije primaju redovno plate i hrane svoju decu ,nezaposlene žene i muževe.
  • ex chapman

    17.11.2017 08:23
    nagrada
    sudije i tužioci rade tako dobro svoj posao da je prava sramota što se niko nije setio da ih već odavno nagradi, već mukice moraju sami da traže.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija