Skot razočaran presudom, Stefanović kaže da se vlast ne meša

Američki ambasador Kajl Skot rekao je da je razočaran što posle toliko godina nema odgovora na pitanje ko je odgovoran za naredbu o povlačenju policije i neobezbeđivanje američke ambasade 2008. godine u Beogradu, posle mitinga "Kosovo je Srbija", kada je zgrada kamenovana i zapaljena.
Skot razočaran presudom, Stefanović kaže da se vlast ne meša
Foto: 021.rs
"Izvršna vlast kaže da sudska vlast obavlja svoj posao i da ona ne može da se meša u postupak. Sudija je doneo odluku koju je doneo i mi smo razočarani što posle toliko godina i dalje nemamo pravi odgovor na to ko je odgovoran za naredbu policiji da se povuče, ko je odgovoran za značajno uništavanje naše ambasade i posebno za smrt jedne osobe", rekao je Skot.
 
Na pitanje kako vidi presudu prema kojoj niko nije osuđen za paljenje ambasade, već samo zbog bacanja kamenica, ambasador SAD je novinarki odgovorio: "Vaše shvatanje sudske presude je isto kao i moje".
 
Ministar unutrašnjih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Nebojša Stefanović rekao je da izvršna vlast ne može da se meša u rad suda, pa ni da komentariše presudu za napad na američku ambasadu.
 
"Kao član vlade mogu da vam kažem da ostavljam sudu da se bavi svojim poslom. Kako sud presuđuje niti želimo niti možemo da utičemo. To je nešto što je zakonom predviđeno da je u isključivoj nadležnosti sudske vlasti", naveo je Stefanović.
 
Viši sud u Beogradu osudio je u utorak na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci četvoricu mladića zbog bacanja kamenica na američku ambasadu 2008. godine u Beogradu, dok je trojicu oslobodio optužbi. Kazne se neće izvršiti ukoliko osuđeni ne počine novo krivično delo u roku od dve godine.
 
Osuđeni su proglašeni krivim jer su gađali kamenicama ambasadu SAD sa više NN lica i razbili prozore na zgradi, u koju su posle ubačene baklje usled čega je došlo do požara, naveo je sud u obrazloženju presude.
 
Što se tiče policijske odgovornosti za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija", Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u maju ove godine optužnicu protiv pet policijskih službenika. Optužnica je prosleđena sudu 8. maja i još nije potvrđena, odnosno njeno preispitivanje je u toku.
  • Bačvanin

    17.11.2017 12:42
    @ Lala

    Kanda bi ti, koliko ih voleš, svih tih 7 milona pod led ? E derane, derane, ako te baba nije naučio, ondak ja da ti kažem da je greh lažno se predstavljati. Ti si "lala" kao što sam i ja Eskim.
  • Milan

    17.11.2017 10:51
    Te noci sem americke zapaljene su i hrvatska i nemacka ambasada.
    I onda se cudimo zasto smo najomiljeniji narod u Evropi http://rs.n1info.com/a342053/Vesti/Vesti/Doneta-presuda-za-paljenje-ambasade-da-li-je-to-i-kraj.html
  • iliiy

    17.11.2017 10:41
    @PetarPP

    Da li ste ljuti ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.