Predsednik SANU: Nedonoščad koju su lako ubedili da živi u 'najboljem od svih svetova'

"Pripadam generaciji čija je jedina prava politička borba i pobeda bio 5. oktobar, uprkos pokušajima da nas ubede da se tako nešto nije ni dogodilo. Možda je naša infantilna politička svest, svaka čast pojedincima, razlog daljih raspleta", rekao je za Nedeljnik predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.
"Građanski, lako smo planuli i lako se ugasili, bojim se ponekad da smo nedonoščad novije istorije koju su lako ubedili da žive u 'najboljem od svih svetova'... Ili pak 'grešan, grešno sam pevô o nama sa početka pedesetih", naveo je Kostić.
 
Kada je reč o 5. oktobru, kaže da ne bi želeo da se gura među prvoborce, ali da jeste taj dan doživeo ličnu pobedu: "Pošto smo se uveče razišli, dobar deo noći moj prijatelj Jovan Despotović i ja šetali smo ulicama grada i udisali atmosferu. Osećali smo se svečano i kao po završenom važnom poslu. Sutradan ujutro u Amfiteatru Patološkog instituta na Medicinskom fakultetu održan je veliki zbor, sećam se da sam bio u predsedništvu i da sam nešto govorio, ali utisak mi je bio pokvaren gorljivošću pojedinaca da se krene pravcima koji su me iznenadili i već to jutro sam slutio da 'važni posao' nije završen, kako sam se prethodne večeri nadao."
 
"Razočaran? Ne... Neke prilike su propuštene. Za neke sam možda i sam delom kriv. Otkud mi onda pravo na razočaranost", rekao je Kostić.
 
Prvi čovek Akademije je naveo i da mu se čini da su novije generacije pametnije, ciničnije i čvršće.
 
"Prisećam se reči svoga sina koga sam tešio da će neko od teških vremena proći, kada je uzvratio da zapravo samo ja imam problem, a da on od kad zna za sebe živi sa nekom krizom i u stanju je da se sa njom nosi. Nadam se da dolaze generacije koje će, uz nešto vitalnog egoizma i ne manje vitalnog cinizma, pa i autocinizma, naučiti da vole i poštuju same sebe, da razumeju sopstvene interese i ciljeve, ne ugrožavajući tuđe. Koje će, konačno, biti građani sveta i, tim pre, građani Srbije", rekao je Kostić.
  • Grgolj

    20.11.2017 18:30
    ,,Možda je naša infantilna politička svest razlog daljih raspleta.'' Tačka. Molim akademičku mudru glavu, koja je citiranu veleumnost iznedrila, da nam citiranu rečenicu prevede na srpski.
    Hvala.
  • Vojvosadjan

    18.11.2017 02:08
    @fff
    Samo napred prika. Nažalost nećeš otići nigde, ako odeš i ako imaš i malo pameti, zaradićeš novce i skapirati da nema boljeg mesta za život nego u Srbiji, ako imaš s čim.
  • pamet pre svega

    17.11.2017 15:33
    Obavezno, pre komentarisanja pročitati interviju akademika Kostića koji je dao u poslednjem Nedeljniku.
    Obrazovan, pametan rekao je mnogo dobrih stvari a ja mu verujem !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija