Tužilaštvo odbacilo krivične prijave protiv napadača na novinare

I pored fotografija na kojima se vidi da osobe, koje su obezbeđivale skup SNS-a prilikom polaganja zakletve predsednika Srbije Aleksandra Vučića u parlamentu, nasilnički udaljavaju pojedine novinare i građane, Prvo osnovno tužilaštvo je zaključilo, pozivajući se na izjave "građana svedoka", da su na ovakav način sprečeni mnogo veći incidenti.
Tužilaštvo odbacilo krivične prijave protiv napadača na novinare
Foto: 021.rs
Tužilaštvo je zbog svega toga donelo rešenje da su odbačene krivične prijave protiv pripadnika obezbeđenja skupa SNS-a, odnosno izjave novinara i građana koje je tužilaštvo tretiralo kao krivične prijave protiv NN lica.
 
Samo tužilaštvo u današnjem saopštenju navodi čak da je utvrđen identitet lica koja su novinare i građane "udaljavale" sa skupa, ali da nema elemenata krivičnih dela "Ugrožavanje sigurnosti ili Nasilničko ponašanje", niti bilo kojeg drugog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.
 
Zbog toga je, prema navodima u saopštenju, odbacilo krivične prijave novinara i naložilo policiji da podnese prekršajne prijave. Tužilaštvo navodi da iz iskaza svih svedoka i fotodokumentacije koja se nalazi u spisima predmeta ne proizilazi da je bilo ko od prijavljenih na bilo koji način ugrozio sigurnost nekog lica pretnjama da će napasti na njegov život ili telo.
 
U odnosu na krivično delo nasilničko ponašanje, tužilaštvo navodi da iz iskaza svedoka ne proizilazi da je umišljaj prijavljenih bio uperen ka tome da vrše nasilje prema drugom ili da bezobzirnim ponašanjem značajnije ugroze spokojstvo građana, već upravo suprotno, da spreče nasilje nad trećim licima ili izazivanje tuče.
 
Zbog toga su, kaže se u saopštenju, neke od podnosioca prijave izveli iz mase ljudi koji su isprovocirani njihovim jasnim iskazivanjem političkih stavova suprotnim onim stavovima koje je većina prisutnih u tom trenutku imala, jasno iskazali nameru da nad nekima od podnosioca prijave izvrše nasilje. "Ovo je tužilaštvo na osnovu svih izvedenih dokaza utvrdilo da se u konkretnom slučaju eventualno radi o prekršaju iz oblasti javnog reda i mira. Ministarstvu unutrašnjih poslova je naloženo da se protiv učesnika skupa podnesu prekršajne prijave Prekršajnom sudu u Beogradu, a zbog prekršaja predviđanih Zakonom o javnom redu i miru", navodi se u saopštenju Prvog osnovnog tužilaštva.
 
NUNS i NDNV: Sramna odluka Tužilaštva o odbacivanju krivičnih prijava protiv napadača na novinare
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da je odluka Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu da odbaci krivične prijave zbog napada na novinare tokom inauguracije Aleksandra Vučića sramna i da predstavlja još jedan dokaz da pravosudni sistem u Srbiji ne radi u skladu sa pravom i pravdom, već isključivo interesima vlasti i vladajućih stranaka.
 
"Obrazloženje odluke Tužilaštva predstavlja poseban cinizam i zamagljivanje više nego evidentnih činjenica koje su građani Srbije imali priliku da vide u medijima na fotografijama, koje su prikazale nasilje aktivista Srpske napredne stranke nad novinarima tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića", navodi se u zajedničkom saopštenju udruženja.
 
NUNS i NDNV će posle ove odluke Tužilaštva razmotriti svoj status u stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara, koju čine predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i novinarskih i medijskih udruženja, pošto se ozbiljno postavlja pitanje smisla njegovog postojanja, s obzirom na poražavajuće rezultate nadležnih državnih organa u zaštiti bezbednosti novinara, dodaje se u saopštenju.
  • Preambula

    17.11.2017 22:09
    Smedje kosulje na delu.
  • LALA

    17.11.2017 20:25
    samo u Smrdiji
    Nista novo u drzavi izopstenoj od civilizacije.
  • Nindža Kornjačleone

    17.11.2017 18:00
    Niko mentalno zdrav nije ni ocekivao da ce biti drugacije. Bice malo onaj standard. U kakvoj to zemlji zivimo, di je pravda, sta oni misle, sramota itd. Par dana frke, poneka teska rec i to je to. Od nedelje nas vec neko novi "napada" i sednice kako da se odbranimo. Toplo je u kuci, za racune se skrpi, hleba ima, banja nam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija