Mihajlović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti zaglavljen u Ministarstvu rada

Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost podržava zalaganje premijerke Ane Brnabić da zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je sada u fazi nacrta, bude usvojen što pre, saopštila je danas potredsednica vlade Zorana Mihajlović koja predsedava tim telom.
Mihajlović: Zakon o rodnoj ravnopravnosti zaglavljen u Ministarstvu rada
Foto: 021.rs
Ona je ocenila da je, za sve žene i muškarce u Srbiji i sve one koji smatraju da nam treba ravnopravnije društvo, veoma značajno da čuju premijerku kako kaže da nam je što pre potreban zakon o rodnoj ravnopravnosti. Prema njenim rečima, ova podrška zakonu je jasan signal da će naša zemlja uskoro dobiti moderan i evropski zakon koji će dovesti do veće ravnopravnosti žena nego što je imamo danas.
 
Mihajlović podseća da se nacrt zakona na kome su gotovo tri godine radili Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, stručne i nevladine organizacije i koji je dobio podršku kako ministarstava, tako i više od 100 udruženja i organizacija, više od dva meseca nalazi na doradi u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, koje je izrazilo određene sumnje u njegovu sprovodivost.
 
- Kao ovlašćeni predlagač zakona, početkom septembra, prepustila sam ovaj nacrt upravo Ministarstvu rada kako bi što pre predložilo rešenja za one delove zakona na koje su imali zamerke. Ali, do dana današnjeg nismo dobili nikakav odgovor koji su delovi zakona sporni i koji su predlozi ovog ministarstva kako bi se on poboljšao i konačno usvojio. Očekujem da ćemo posle ove jasne izjave predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da nam ovaj zakon treba što pre, dobiti jasne predloge Ministarstva rada na ovaj nacrt zakona - kaže Mihajlović.
 
Ona navodi da zakon o rodnoj ravnopravnosti ne samo što će doneti ženama veća prava, već predviđa i preventivu u smanjenju nasilja nad ženama i decom. Ističe i da smo poslednjih dana i meseci svedoci pojačanih napada kako na žene od strane pojedinih crkvenih velikodostojnika, tako i nasilja među najmlađima. Istovremeno, njegovo sprovođenje ne podrazumeva nova zapošljavanja i osnivanje novih tela.
  • Madam

    18.11.2017 13:34
    Puder
    Zar ova zena nije Ministar za transport i infrastrukturu ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.