Naredne godine 8.000 srpskih đaka radiće zakonom obavezan PISA test

Gotovo 8.000 učenika iz čak 150 srednjih škola u aprilu sledeće godine učestvovaće na PISA testiranju, a škole su na to prvi put obavezne zakonom.
Naredne godine 8.000 srpskih đaka radiće zakonom obavezan PISA test
Foto: Pixabay

"PISA testiranje započinje 2. aprila 2018. i u njemu će učestvovati skoro 8.000 16-godišnaka iz 150 srednjih škola iz Srbije od ukupno 530. Osim što je uzorak porastao sa 5.000 na 8.000, pored standardnih kompetencija (matematička, jezička i naučna pismenost), ispitivaće se i finansijska pismenost i globalne kompetencije. Testiranje će se realizovati u potpunosti elektronski, što zahteva ispunjenje odgovarajućih uslova koji se ostvaruju u saradnji škola i nacionalnog koordinatora za sprovođenje testiranja", najavljuje za "Blic" Marija Krneta iz Ministarstva prosvete.

Nacionalna koordinatorka PISA istraživanja u Srbiji Dragica Pavlović Babić kaže za beogradski list da pripreme uveliko traju, kao i da je do januara neophodno izabrati škole koje će učestvovati. Ona objašnjava da izabrane ustanove neće organizovati testiranje u isto vreme, već od početka aprila do sredine maja, ali da će svi đaci rešavati iste zadatke.

"U Srbiji ukupno ima oko 530 srednjih škola, od kojih je potrebno izdvojiti oko 150 tako da uzorak reprezentuje stvarno stanje, odnosno Srbiju u malom. Pri izboru se vodi računa o regionu u kojem se nalazi, o tipu škole, da li je gimnazija ili stručna škola, ali i o jeziku na kojem se odvija nastava", objašnjava Pavlović Babić i ističe da će izabrane škole biti obaveštene početkom februara, nakon čega će imati vremena da se pripreme.

Učešće škole zakonom propisano

Obavezu škole da učestvuje u nacionalnim i međunarodnim testiranju propisuje i Zakon o izmenama i dopunama zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju koji je 8. novembra usvojila Skupština Srbije.

Koliko je učešće u PISA testiranju važno, objašnjava Krneta. Ona kaže da donosioci obrazovnih politika svoje reformske odluke mogu da zasnivaju upravo na kvalitetnim statističkim podacima, sastavljenim na osnovu rezultata ove međunarodne provere postignuća.

Krneta objašnjava da su od poslednjeg PISA testiranja u kojem su đaci iz Srbije učestvovali (2012. godine), uvedeni obrazovni standardi, ishodni programi i opšte međunarodne kompetencije, odnosno mere koje mogu uticati na rezultate koje će učenici pokazati na narednom testiranju.

Đaci iz Srbije nisu učestvovali u PISA testiranje 2015. godine zbog kašnjenja potpisivanja ugovora sa OECD-om, koji realizuje istraživanje, sa pripremnim aktivnostima za njegovo sprovođenje, kao i zbog nerešenih finansijskih problema.

Opšrinije o PISA testiranju možete pročitati OVDE.

  • Zivan

    19.11.2017 21:48
    Videćemo koliko nam školska nastava vredi, do sada smo bili slabi u poređenju sa učenicima iz drugih evropskih država.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.