Sud u Nišu ima deset sudija, a dobio 11.000 predmeta

Predsednik Višeg suda u Nišu Zoran Krasić izjavio je danas da je taj sud, u kome radi deset sudija, dobio od početka godine 11.000 novih predmeta, tako da je svaki sudija dobio na rešavanje više od 1.000 predmeta.
Krasić je kazao da u Višem sudu izlaz iz te situacije vide u medijaciji kao alternativnom rešavanju sporova.
 
"Otvorili smo info pult koji će pomoći građanima da izaberu medijatore i saznaju sve što ih interesuje u vezi tog postupka", rekao je Krasić i podsetio da u postupku medijacije stranke dobrovoljno nastoje da sporni odnos reše mirnim putm uz pomoć jednog ili više posrednika.
 
Po njegovim rečima, medijacija je jako delotvoran postupak kojim građani izbegavaju duge sudske sporove i visoke troškove. Kazao je i da alternativni način rešavanja sporova i primena novih sankcija u krivičnoj materiji takođe omogućavaju građanima da izbegnu duge sudske sporove.
 
"Priznanjem krivičnog dela kao alternativnom sankcijom, sada rešavamo više od trećine predmeta u krivičnoj materiji", naveo je Krasić.
 
Predsednik Osnovnog suda u Nišu Goran Spasić rekao je da je taj sud u 2017. godini najviše radio na rešavanju starih predmeta, što je rezultiralo smanjenjem broja starih predmeta sa prošlogodišnjih 40.000 na oko 17.000. Dodao je da Osnovni sud uskoro očekuje prijem novih sudija pošto je nedavno upražnjeno devet sudijskih mesta.
  • Možda

    22.11.2017 10:29
    @ Viktor
    Možda samo u izvršnom odeljenju....NS ima više od 10.000 predmeta PO SUDIJI...a oni se rešavaju brzo uz pomoć bar 10 referenata za izvršenja i ustupaju izvršiteljima na dalji rad...
    Ostavine i overu preuzeli notari.
    Svaki sudija ima stručnog saradnika koji piše presude.
    Koliko predmeta po sudiji imaju krivičari u Višem sudu u NS?
  • Idealno

    22.11.2017 09:41
    Časni sud bi kanda da prebaci sav svoj posao u parnici medijatorima, a u krivici da gradjani odmah priznaju izvršenje krivičnog dela za koje se terete (bez prava na odbranu) i sačine sporazum sa tužilaštvom.
    Na taj način , časni sud bi imao malo predmeta po sudiji, i naravno platu veću od 100.000 dinara neto.
    Časnom sudu u pisanju ovih par presuda pomogao bi stručni saradnik koji radi za neto platu od 60.000 dinara .
    Naravno, gradjani bi brže rešavali svoje predmete pred sudom, što znači da bi efikasnost suda dodatno koštala kroz uvećane sudske takse jedno par puta .
  • NS

    22.11.2017 08:11
    Mnoooogo
    10 sudija 11000 slučajeva, prevedeno, 1100 slučajeva po sudiji na 260 radnih dana - malko jače od 4 slučaja za 8 radnih sati. Stvarno mnoooogo.
    A neki radnik na utovaru - 10 tona dnevno - malo.
    Tako otprilike izgleda medijska slika koja se kreira u javnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.