Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Haški tribunal osudio je generala i ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata u BiH.
Presudu je nakon tri i po godine suđenja i još godinu dana većanja, donelo sudsko veće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom. Mladić nije bio prisutan jer je prethodno izbačen iz sudnice zbog vikanja i psovanja.
 
Sudsko veće utvrdilo je da je Mladić kriv po deset tačaka optužnice - za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.
 
Veće je konstatovalo da Mladić nije kriv za genocid u šest opština u BiH - Sanski Most, Vlasenica, Foča, Kotor Varoš, Ključ i Prijedor.
 
Tribunal je naveo da genocid nad Muslimanima u Srebrenici ne bi bio počinjen bez postupaka Mladića, koji je nameravao da Muslimane iz Srebrenici eliminiše genocidom, progonom, istrebljenjem i ubistvom. 
 
Tokom čitanja presude, navedeno je da su snage pod Mladićevom komandom odgovorne za progon žrtava na verskoj, rasnoj i političkoj osnovi. Konstatovano je da su uslovi u srpskim logorima u BiH bili užasni, što je u više slučajeva dovelo do smrti, zatočenici su bili žrtve premlaćivanja, bili su prisiljavani na međusobno silovanje.  
 
Srpske snage u BiH su odgovorne za brojne slučajeve silovanja žena i devojčica.  
 
U Sarajevu su, neselektivnim gađanjem grada, ubijene stotine civila, dok su hiljade ranjene, a građani su živeli u stanju neprestane opasnosti, uz nestašicu hrane, vode i struje, rečeno je prilikom čitanja presude.  
 
Navedeno je da je Mladić 1995. naredio zarobljavanje pripadnika Unprofora i da ih VRS drži kao taoce na strateškim vojnim lokacijama, koji su bili potencijalni ciljevi vazdušnih napada NATO.
 
Sud je za olakšavajuću okolnost uzeo dobronamerno postupanje sa žrtvama, Mladićev karakter, smanjene mentalne sposobnosti, poodmaklo životno doba...
 
Mladić se teretio u 11 tačaka za ratne zločine - genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i otimanje "plavih šlemova" UN. Dve tačke optužnice Mladića su ga teretile za genocid, a pet za zločine protiv čovečnosti: progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje.
 
Suđenje generalu VRS počelo je u maju 2012. godine.  On je uhapšen godinu dana ranije, nakon 12 godina skrivanja u okolini sela Lazareva kod Zrenjanina. 
 
Tribunal inače okončava svoj rad nakon 24 godine, 30. novembra, a postupke po žalbama, revizije i izvršenje kazni u njegovo ime ubuduće će vršiti Mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu. 
 
Mladićeva odbrana najavila da će uložiti žalbu
 
Advokat Dragan Ivetić, branilac Ratka Mladića, izjavio je da će uložiti žalbu na presudu.
 
"Sigurno je da ćemo uložiti žalbu i da će biti uspešna", rekao je Ivetić. On je izjavio da su Mladiću bila uskraćena osnovna ljudska prava, jer mu nije bilo dozvoljeno da ga pregledaju lekari po njegovom izboru.
 
Mladićev sin Darko je optužio sudije da su sprečile pravni tim njegovog oca da predstavi oslobađajuće dokaze. 
 
"Presuda je pogrešna. Ništa nije postigla i biće prepreka normalnom životu u regionu", ocenio je Darko Mladić.
 
Žene u crnom: Žrtve konačno dočekale pravdu
 
Žene u crnom pozdravile su presudu kojom je Ratko Mladić osuđen na kaznu doživotnog zatvora, ocenjujući da su, posle decenija njegovog bežanja i skrivanja i opstrukcije postupka, žrtve zločina i njihove familije konačno dočekale pravdu.
 
One pozivaju vlasti Srbije da se suoče sa činjenicama i konačno prestanu sa negiranjem zločina i genocida, da prihvate odluke najviših međunarodnih pravosudnih instanci - Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i preporuke Evropskog parlamenta, Saveta Evrope i drugih najviših međunarodnih tela i da postupaju u skladu sa njima.
 
Doživotna kazna zatvora je primerena kazna za ultimativne zločine koji su izvršeni pod komandom Ratka Mladića, navodi se u saopštenju Žena u crnom.
 
Zločini za koje je osuđen Ratko Mladić - genocid, zločini protiv čovečnosti, uključujući i progone, istrebljenje i ubistva, deportacije i nečovečna postupanja, terorisanje civila, napadi na civile, pozivaju na duboko razmišljanje i preispitivanje, kako na pojedinačnom nivou, tako i na nivou društva.
 
"Ovo se naročito odnosi na aktuelne vlasti u Srbiji, čiji sadašnji najviši zvaničnici su bili deo politike koja je inspirisala i pomagala genocid. Ta činjenica čini njihovu odgovornost u ovom trenutku još većom", ističe se u saopštenju Žena u crnom.
  • ubili su pravo u Hag

    27.11.2017 22:53
    poruka je Nemojte se braniti jer ako preživite idete na doživotnu robiju.
    Sud koji sudi bez dokaza.
  • Čučuk Stana

    25.11.2017 18:04
    @ V
    Eeee...Tebe sam čekala da se javiš....bio si tamo?! Čudan si, Stalno nekog napadaš, sve ti smeta...mrzitelj svega i svakoga....nisi ti V ti si K od O!!
  • V

    25.11.2017 10:01
    @Čučuk Stana
    Čučuk Stano, pošto ste očigledno zaljubljeni u zločinca i zlotvora Mladića, njegov "lik" i """delo""", možete ispeći tortu, metnuti u nju turpiju, i poneti sa sobom kad krenete u posetu ovom najvećem zlotvoru u Evropi posle 2. sv. rata.
    U par dana je svirepo ubijeno 8.000 muškaraca i dečaka, a vi to podržavate???
    Kakva ste vi to osoba? Treba vas u zatvor zajedno sa vašim predmetom obožavanja pa se obožavajte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.