Fabrika radnicu zadužila da ručno pomera kamenje u kamenolomu?

Inspekcija rada danas bi trebalo da izvrši nadzor u fabrici Ravnaja u Malom Zvorniku, povodom navoda da je jedna od radnica u tom pogonu poslednjih dana ručno prebacivala kamenje u kamenolomu, umesto da to rade mašine.
Fabrika radnicu zadužila da ručno pomera kamenje u kamenolomu?
Foto: Pixabay
Naime, list "Danas" je prethodnih dana pisao o Danki Simić, radnici koju je njena firma zadužila da radi ovaj težak posao. U međuvremenu ona je vraćena na staro radno mesto čistačice, potvrdio je za list Dankin suprug, Milenko Simić.
 
Na pitanja lista da li je tačno da je ova radnica prethodnih dana ručno prenosila kamenje, da je jedina žena na takvom poslu, i da li je ikako moguće taj posao obavljati mašinski, direktor "Ravnaje" Aleksandar Savanović odgovorio je sledećim navodom.
 
"Ravnaja AD se bavi preradom kamena krečnjaka. Posebnu pažnju posvećujemo "bezbednosti i zdravlju zaposlenih na radu", što se ogleda kroz razne obuke zaposlenih koje naša firma organizuje, kao i obaveznoj upotrebi HTZ opreme i redovnim sistematskim pregledima. Što se tiče ugovora o radu, svi zaposleni imaju potpisane ugovore o radu koji su u skladu sa zakonom o radu, kao i aktima poslodavca. Radnici su raspoređeni na radna mesta koja prema potrebama i zahtevima posla zahteva proces proizvodnje, a sve u skladu sa stručnom spremom i ličnim kompetencijama", navodi se u odgovoru direktora listu "Danas".
 
Da li su ove tvrdnje tačne, danas će proveriti inspekcija rada. Opširnije o ovom slučaju i fotografiju radnice kako ručno prebacuje kamenje, možete videti OVDE.
  • Udarnik

    30.11.2017 17:39
    Za ovo se nekada dobijala udarnicka znacka.
  • iskusan

    30.11.2017 16:01
    Ma kakva inspekcija rada. U ovoj drzavi za malog coveka ne postoji pravo, osim na papiru da lazovi na pozicijama prosipaju demagogiju. Da je gazda osamari, inspekcija bi utvrdila da je iz krajnje nepaznje natrcala na dlan poslodavca.
  • Koriolan

    30.11.2017 15:00
    Otadžbina
    Baš dobro što se izborismo za rodnu ravnopravnost. Nije žena mučenik, već ponosna mučenica.
    Đura Jakšić, OTADŽBINA: I ovaj kamen zemlje Srbije,/Što preteć suncu dere kroz oblak,/Sumornog čela mračnim borama,/O vekovečnosti priča dalekoj...
    I samo dotle, do tog kamena,/Do tog bedema - Nogom ćeš stupit možda, poganom!/Drzneš li dalje?... Čućeš gromove/Kako tišinu zemlje slobodne/Sa grmljavinom strašnom kidaju...
    Đuro, pesniče,, je l' ti neko dojavio da nema više rodoljublja, ni lirskog ni bilo kakvog. Pa nema nešto ni otadžbine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.