Zaposleni u Železnicama krali naftne derivate uz pomoć radnika obezbeđenja

Beogradska policija je u saradnji sa novosadskim Višim javnim tužilaštvom uhapsila šestoricu zaposlenih u "Železnicama Srbije" i još četiri osobe, osumnjičene da su od januara 2010. do oktobra 2013. proneverili veću količinu naftnih derivata.
Zaposleni u Železnicama krali naftne derivate uz pomoć radnika obezbeđenja
Foto: Pixabay
Na ovaj način oštetili su "Železnice Srbije" za 825,7 miliona dinara.  
 
Uhapšeni su zaposleni u Železnicama: I. V. (44), D. T. (69), Ž. Š. (51), Lj. B. (51), Č. Đ. (52), S. J. (64), kao i fizička lica M. K. (33), B. M. (36), Đ. N. (62), odgovorno lice službe obezbeđenja "Ful protekt" M. Đ. (47), odgovorno lice ZZ "Luks in agrar" G. P. (54), dok je za jednim licem raspisana potraga.  
 
Sumnja se da su zaposleni u "Železnicama" naftne derivate dopremali u centralno skladište u Novom Sadu, a potom ga bez ijednog dokumenta istakali u cisterne, koje je dovozio i odvozio osumnjičeni Đ. N.  
 
Krajem 2012. godine, kako se sumnja, u drugom magacinu u Novom Sadu po odobrenju osumnjičenog Ž. Š, rukovodioca Sekcije za prevoz robe Novi Sad, instaliran je nadzemni rezervoar, iako on nije osnovno sredstvo "Železnica Srbije", a nije bio ni adekvatno obezbeđen, niti je imao bilo kakvu svrhu za potrebe Železnica, poručuju u policiji.
 
Kako bi nastavili da iznose gorivo, kako se sumnja, zaposleni u Sektoru za nabavno stovarišne poslove I.V. je nakon dobijanja potpisanih "dispozicija" od strane direktora Sektora za nabavke i centralna stovarišta, gorivo koje je bilo namenjeno centralnom skladištu mejlovima preusmeravao u magacin sa nadzemnim rezervoarom, iako je znao da navedena lokacija nikada nije zaprimala naftne derivate, već samo lož ulje za potrebe grejanja.
 
Ti naftni derivati, sumnja policija, odvoženi su cisternom, a izlazak je evidentiran u knjigama kapije, koje je vodila služba obezbeđenja "Ful protekt". Naftni derivati su potom, razduživani putem fiktivne materijalno finansijske dokumentacije, sa falsifikovanim potpisima, kako bi se proknjižili u materijalnom računovodstvu, fiktivno na Sekcije u okviru Železnica Srbije, koje uopšte nisu iskazivali potrebe za naftnim derivatima. 
 
Ukupno je proknjiženo 6.7 miliona litara dizela D2, 258.552 litra lož ulja, 178.720 litara dizela i 156.359 litara evrodizela. Osumnjičeni D. T, rukovodilac Sektora za stovarišne poslove, je ta dokumenta parafirao i kao ispravne prosleđivao materijalnom računovodstvu na knjiženje, iako je bio u obavezi da proveri verodostojnost potpisa nadzornih organa i iako je znao da se naftni derivati mogu jedino zaprimiti u centralnom skladištu. 
 
Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.  
  • juriiiiiiiiiiiiš

    05.12.2017 02:38
    kazu da i kad ih uhvate sud ih pusti kao nevine i pored svih dokaza . Ne krade se samo na Ž vec svuda. To nam je posao smisao života i cilj profesije.Tesko ćemo se od toga odviknuti.Sretan je onaj koji sve to gleda a ne poludi i ne zamrzi ljude.
  • Matematicar

    04.12.2017 18:27
    Nestalo je ukupno oko 7 miliona litara goriva sto vredi minimum 7 miliona evra.
    To je ogroman novac. Gde je taj novac zavrsio - to treba da ispita policija i tuzilastvo kao i sve rukovodece kadrove kojima je moguce da nestane nesto toliko vredno a da niko nije primetio.
  • C

    04.12.2017 16:13
    A oni sto sede u foteljama ne kradu nista ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.