U planu ukidanje rominga između EU i Srbije, BiH...

Evropska komesarka zadužena za digitalnu politiku Marija Gabrijel objaviće u maju iduće godine plan za ukidanje rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.
U planu ukidanje rominga između EU i Srbije, BiH...
Foto: Pixabay
Evropska komesarka zadužena za digitalnu politiku Marija Gabrijel objaviće u maju iduće godine plan za ukidanje rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.
 
Gabrijel je za Euractiv.com rekla da će predstaviti detaljan set mera na sastanku o proširenju zabrane naplate rominga u EU na Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Na tome trenutno rade pravni savetnici Evropske komisije, objavio je briselski portal. 
 
Bugarska, koja 1. januara preuzima šestomesečno rotirajuće predsedavanje EU, 17. maja 2018. biće domaćin samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji. U EU se od 15. juna ne naplaćuje roming i građani Unije mogu širom bloka da zovu, šalju poruke i pretražuju internet na svojim mobilnim uređajima po istoj ceni kao da su kod kuće. Ipak, komesarka je istakla da ne može da kaže koliko bi vremena moglo da prođe pre nego što sporazum o ukidanju rominga između EU i zapadnobalkanskih zemalja stupi na snagu. 
 
"Zaista mi je važno da ne rasplamsavam očekivanja koja nisu izvodljiva i realna. EU je za to trebalo deset godina... Treba da ostanemo mirni i uradimo to veoma ozbiljno jer su očekivanja u regionu ogromna", rekla je Gabrijel. 
 
Pregovori o ukidanju rominga u EU potrajali su celu deceniju zbog neslaganja između telekomunikacionih kompanija, koje su strahovale za svoj biznis, članica EU i evroposlanika. Očekuje se da telekominikacione kompanije, koje su se protivile i ukidanju rominga u EU, dodatno uznemire planovi za proširenje zabrane naplate rominga na zemlje van EU. 
  • Roaming

    06.12.2017 16:42
    Nije ovo baš tako jednostavno kao što piše. Putuješ a nemaš roming, pričaš, šalješ sms, koristiš internet kao da si kod kuće. Kako da ne. Evo iz prve ruke. Imam sim karticu jedne države članice EU i kada je "ukinut" roming dobio sam sledeće informacije. Internet koristiš onoliko koliko ti iznosi mesečna pretplata računajući je pre PDV-a. Taj iznos se deli sa nekim koeficijentom i ono što ostane su GB koje imaš pravo da potrošiš u inostranstvu kao da si kod kuće. Uđeš li preko toga, čeka te veliko iznenađenje kada ti stigne mesečni račun. Pre nego što otputuješ moraš se javiti svom mobilnom operateru kojem moraš pružiti dokaz koliko ostaješ tamo negde kako bi ti oni preporučili neki roming paket za taj period. Ako se tokom tvog boravka u nekoj drugoj EU državi ustanovi da je tvoj saobraćaj bio daleko veći od saobraćaja koji imaš u matičnoj državi to se automatski smatra izigravanjem politike ukidanja rominga i ulaziš u grupu potrošača koji na kvaran način koriste pogodnost ukidanja rominga tako da te čeka plaćanje penala. U principu, ukidanje rominga ti samo obezbeđuje određeni broj SMS poruka, minuta razgovora i internera koje možeš koristiti po ceni kao da si u domaćem saobraćaju. Sve preko toga je podložno raznim kaznama, penalima i sličnim glupostima. Ukidanje rominga ne znači potpuno ukidanje rominga već samo dobijanje određenog broja poruka i minuta koji se neće naplatiti po tarifi kao da si otišao negde preko. Sve preko toga koštaće papreno.
  • Pravo komunikacije

    06.12.2017 15:53
    Mučna tema
    Nikada a možda i malo ranije.
    Niste rešili problem dogovaranja svih provajdera o istoj monopolskoj ceni.
    Cela Evropa telefonira mnogo jeftinije od nas.
    Kao, biće konkurencija.
    Da, u otimanju od sirotinje koja mota kablove.
  • pera

    06.12.2017 14:20
    ..
    I kad urade, ovi iz EU nece imati roming kad dodju kod nas, ali mi cemo i dalje da imamo roming kad odemo bilo gde. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija