Penzioneri tuže državu zbog umanjenja penzija

Penzioneri planiraju da podnesu tužbu sudu u Strazburu zbog umanjenja penzija 2014. godine.
Penzioneri tuže državu zbog umanjenja penzija
Foto: Pixabay
Smanjenje penzija iz 2014. godine koje je uz smanjenje plata u javnom sektoru najvažniji segment fiskalne konsolidacije mogli bi se pretvoriti u teret o vratu državne kase, ukoliko tužbe stignu do Evropskog suda pravde u Strazburu.
 
Na to je pre nekoliko dana upozorio Fiskalni savet predstavljajući analizu predloženog budžeta za 2018. godinu. U analizi se napominje da je sve penzije trebalo vratiti na nivo pre smanjenja zato što su prestali da postoje uslovi zbog kojih je bila potrebna štednja. 
 
Prema nekim računicama više od 430 miliona evra je za ove tri godine uzeto od penzionera.
 
Ipak, penzioneri smatraju da je i samo donošenje zakona, odnosno smanjenje penzija 2014. godine neustavno i da će dobiti pred sudom u Strazburu, kada i ako tamo uopšte stignu.
 
Naime, Udruženje sindikata penzionera Srbije (USPS) je odmah nakon donošenja zakona podnelo inicijativu za ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom, ali je on odbio da razmatra ovu inicijativu uz obrazloženje da je država pred bankrotom i proglasilo se nenadležnim da ocenjuje ekonomsko-politički efekat zakona. Međutim, kako tvrdi predsednik USPS-a Mihajlo Radović, to i nije bilo pitanje.
 
"Četvorica sada bivših sudija Ustavnog suda su izdvojila mišljenje i mi smo na osnovu tih mišljenja i dodatnih podataka u februaru 2016. podneli drugu inicijativu Ustavnom sudu, ali do sada nema nikakvog odgovora. Ukoliko proglase zakon nezakonitim, tužićemo državu. Ako odluče da je zakon po Ustavu, idemo u Strazbur", objašnjava Radović dodajući da njihovi advokati skupljaju podatke i tužbe penzionera, njihovih članova širom Srbije, a naplatiće se od države kada dobiju spor. 
 
Takođe, ovo udruženje planira početkom naredne godine da podnese pojedinačne tužbe Komitetu za socijalna prava u Strazburu, što je još jedan dodatni, odnosno uporedni put kojim su krenuli. U tome će ih podržati Evropska federacija penzionera i starijih lica (FERPA).
 
Predsednik USPS Mihajlo Radović ističe da je ovaj komitet telo pri Savetu Evrope čiji je Srbija član i da su odluke ovog komiteta obavezujuće.
 
"Da bi se išlo u izvršenje njihove odluke potrebno je pokrenuti sudski proces pred našim sudom gde se prilaže odluka Komiteta, a onda se oni obaveste o tome i oni imaju način da se odluke sprovedu. To je neuporedivo kraći put nego Evropski sud pravde u Strazburu", navodi Radović.
 
Radović ističe da će tražiti da država vrati šta je uzela, ali i kamatu.
  • Zoran

    20.05.2018 20:42
    Penzije oduzete
    Mislim da prolazi previse vremena ,sugradjani , mnoge koje poznajem nema , i sve nas je manje ! Mi Moramo da azuriramo prijavu Strazburu i to sto pre! Evo primera onaj krimos iz Zemuma dobio spor sa drzavom i vec mu isplacena odstwta ! Eto kriterijuma ! MORA SE BRZE REAGOVATI ! TREBA ZAKAZATI SKUP NA USCU Sto veceg broja penzionera i posle toga oformiti delegaciju za Strazbur ! Nema tu filozofije
  • Penzioner iz NS

    09.12.2017 20:18
    kako...
    Kako sa se pridruzim sa svojom tuzbom, gde kod koga ?
  • Dr Miggyy

    09.12.2017 10:18
    milance.mitovi@gmail.com
    Ako se ΛV svojski zalaže za dobrobit Srbije i njenih voljenih građana i lišava se dobrovoljno svojih zadovoljstava, nego radi po trideset sadi dnevno. Pazite koji bezobraziluk radnici se bune što su im plate otete, penzioneri što im se penzije nemilice otimaju, zašto i za gde. To je njihov dobrovoljni doprinos za sređivanje fiskalnih konsolidacija zemlje, nije džabe, dobili su zahvalnost, pa tuže državu u Strazburu, bezobraziluk. Ako oni to ne urade, ko će drugi, neće valjda ΛV, kada je on za reforme dao i dušu. To što su njegovi i boga pokrali nema veze, nezakonita nabavka vozila za MUP, to što je radio njegov prilepak Mirković, pa Spaskovski, pogrešna gradnja tunela na autoputu, to što Mrkonjić popio prijavu, to što kum napravio svašta od ništa u Elektromreži i vetroparkovima, nema veze. Narode slušaj, ćuti i trpi, ni za to nisi, reče onaj vaš?  Ako je ova vlast spasila državu od bankrota, kako se hvale, zato su bankrotirali penzioneri, radnici sa najnižim platama i građani bez zapošljenja. Ako je Krkobabić gori od Haškog tribunala, kako stoji na transparentu bundžija, i ostali nisu bolji od njega. Na žalost i sve ustanove (sudovi, fondovi, policija…) su politički, a ne da štite građana i njihova prava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija