Dinar od duvana ili alkohola – nada za obolele od retkih bolesti

Saznanje da dete ima retku bolest je veoma teško, ali još je teže kada se zna da lek postoji, a da država nema dovoljno novca da svim pacijentima obezbedi terapiju i lečenje, kažu roditelji bolesne dece.
Zbog toga se inicijativa ministra zdravlja da se dinar od duvana ili alkohola sliva u zdravstveni fond i koristi za lečenje, videli kao tračak nade, pa se nadaju da će takav model finansiranja lečenja i nabavke lekova biti usvojen što pre, prenosi RTS.
 
Osamnaestogodišnja Natalija Ilić kaže da joj je najveća želja da dobije lek i da prestane da spava sa maskom-respiratorom. Natalija je jedna od trinaestoro pacijenata koji boluju od mukopolisaharidoze IV A, a simptomi bolesti iz dana u dan napreduju.
 
"Problem je što kad stojim noge su mi krive, što sam niska, što ne mogu da hodam bez pomoći, moram da koristim kolica. Čujem dosta slabije nego pre četiri godine i vidim dosta slabije nego pre četiri godine", priča Natalija Ilić.
 
Natalijin otac Saša Ilić kaže da je za poslednje četiri godine, od kada je lek otkriven i registravan u Americi i Evropi, Natalija mnogo izgubila i u kvalitetu života i u opštem stanju. Lek je izuzetno skup,  po pacijentu godišnje košta oko 400.000 evra.
 
Srbija je 2012. godine po prvi put izdvojila novac za lečenje retkih bolesti. Od tada se budžet višestruko povećao, ali ni 500 miliona dinara, koliko je najavljeno za sledeću godinu, nije dovoljno. 
 
Prema prvim reakcijama, inicijativu ministra zdravlja da se dinar od duvana ili alkoholnih pića koristi za lečenje, kao što se nekada izdvajalo za borbu protiv raka, svi bi podržali.
 
Dušan Milisavljević iz Demokratske stranke kaže da uvek reaguje kao lekar i da svakako podržava nešto što će pružiti mogućnost lečenja ljudima koji boluju od retkih bolesti. Boško Obradović iz Pokreta Dveri ističe da su potpuno saglasni da sve luksuzne robe treba dodatno oporezovati i ta sredstva preusmeriti u zdravstveni fond. Branka Stamenković iz pokreta Dosta je bilo smatra da to treba da bude mnogo više od jednog dinara.
 
"Treba to procentualno da vežemo. Ne mora da bude 20 posto kao u Americi, ali neka bude dva posto", predlaže Stamenkovićeva.
 
Predsednik Nadzornog odbora budžetskog fonda Veran Matić kaže da je ovo, pošto je budžet ograničen, jedno od rešenja koje vodi ka sistemskom rešenju lečenja od retkih bolesti ili nabavke pomagala koji su neophodni u ovim slučajevima.
 
Dok zvaničan predlog o izdvajanju dinara za retke ne stigne do onih koji o tome odlučuju, pismo sa molbom da lek do pacijenata dođe što pre, roditelji trinaestoro obolelih, poslali su na trinaest adresa nadležnih – Ministarstvu zdravlja, republičkom fondu, ali i predsedniku, ministru finansija, predsednici skupštine...
 
"Ako se ovako nastavi i ne uradi ništa pod hitno, ona i drugi pacijenti nemaju čemu dobrom da se nadaju", poručuje Natalijin otac Saša Ilić.
  • jo

    09.12.2017 22:53
    Aman
    Čim nema love za nešto klepiš cigare i alkohol i benzin.A što ne bi ovako.Za svaki sat emitovanja onih bljuvotina na tv-u klepili 30-40% prihoda od reklama.Kao nekad na kasete od onih narikača
  • Nervirach

    09.12.2017 22:51
    Tako kazu da ce ici namenski. Vi verujete? Mada, za fontane, Miladina....se nadje od drzave. A za bolesne sms-ovi i to ako stignu gde treba. Kao za poplave sto je bilo. Ovi lazu cim zinu hleb od 3 dinara... sve ste zaboravili)
  • Blitc kreig

    09.12.2017 21:58
    A zasto se automobili ne kupuju od tog dinara ili plate poslanika a deca ne lece iz budzeta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija