Teško do jednostavnijeg prijavljivanja sezonaca

Donošenje zakona o pojednostavljenom sistemu prijave sezonskih radnika našlo se u zastoju jer nijedna od resornih institutucija i inspekcija nema dovoljno kapaciteta za nadzor primene.
Teško do jednostavnijeg prijavljivanja sezonaca
Foto: Pixabay
Kako piše Dnevnik, želja je da se taj posao u što većoj meri prebaci na elektronski sistem, ali veliku prepreku predstavlja činjenica da institucije nisu umrežene.
 
Po do sada dogovorenim odredbama zakona, sezonski rad bio bi dozvoljen najviše 120 radnih dana u godini. Međutim, ukoliko bi poslodavac po isteku tog perioda s istim radnikom zaključio ugovor o privremenim i povremenim poslovima (PP), koji takođe mogu da traju 120 dana, taj radnik bi celu godinu bio u statusu privremeno zaposlenog. To bi otvorilo prostor za još veće zloupotrebe jer bi nesavesni poslodavci mogli i stalno zaposlene da otpuste i angažuju na takav način. 
 
Do takvog scenarija svakako ne bi trebalo da dođe jer je predloženo da se, u slučaju da poslodavac angažuje sezonca na, recimo 90 dana, ugovor u PP poslovima može koristiti samo za preostalih 30.  Međutim, to ne umanjuje potrebu da institucije brže rade na umrežavanju.
 
"Sezonci će najverovatnije biti prijavljivani preko portala Poreske uprave, a radnici angažovani po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima preko portala Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja. Pošto te institucije ne razmenjuju podatke automatski, sistem ne bi mogao odmah da ih upari i detektuje da li je poslodavac istog radnika angažovao po dva osnova već bi to morali da rade službenici", navodi Petar Pješčić, direktor "MK Komerca", koja je član NALED-ovog Saveza za hranu i poljoprivredu.
 
Radna grupa za izradu zakona, u kojoj su, osim resornih institucija, i NALED, sindikati i poslodavci, razmatra uvođenje odredbe po kojoj za angažovanje sezonaca ne bi bio potreban pisani ugovor već bi se registracija obavljala unosom podataka preko portala. Vlasnicima poljopoprivrednih gazdinstava koji nemaju odgovarajuća znanja, prijave bi popunjavali servisni centri u opštinama, na čijem će uspostavljanju i obukama raditi NALED, prenosi "Dnevnik".
 
Državna statistika procenjuje da je u sektoru agrara oko 370.000 neformalno zaposlenih, a procena NALED-a je da bi između 80.000 i 100.00 sezonaca bilo prijavljeno zahvaljujući bržoj proceduri i nižim troškovima. Poreske obaveze za jedan dan angažovanja sezonca bile bi 295 dinara, što je skoro tri puta manje nego kod zaključivanja ugovora o PP poslovima.
 
Sezonski rad biće dozvoljen nezaposlenima i penzionerima, a sporno je da li treba dozvoliti i stalno zaposlenima da rade kao sezonci u slobodno vreme, čemu se protive pojedine državne institucije.
  • /

    12.12.2017 11:41
    /
    ne moz dodiku staviti soli na rep

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.