Italijanski profesor Veraldi izašao iz komisije za doktorat Siniše Malog

Italijanski profesor Roberto Veraldi, koga je Nacionalni savet za visoko obrazovanje imenovao za člana stručne komisije za preispitivanje osporene doktorske disertacije gradonačelnika Beograda Siniše Malog, povukao je članstvo u toj komisiji, preneo je list Danas.
Italijanski profesor Veraldi izašao iz komisije za doktorat Siniše Malog
Foto: Pixabay
Generalni sekretar Nacionalnog saveta Miodrag Popović rekao je da ih je Veraldi obavestio da podnosi ostavku iz zdravstvenih razloga, kao i da se povukao i sa mesta počasnog konzula Srbije za region Abruco, sa sedištem u Teramu.
 
Kako saznaje Danas iz dobro obaveštenih izvora, Veraldi zapravo nije želeo da bude predmet obračuna političkih neistomišljenika. Odluka o povlačenju usledila je pošto se u delu javnosti u Srbiji našao na meti napada, u kojima su osporene njegove akademske kvalifikacije.
 
Veraldi je bio na udaru i zbog činjenice da ga je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao Zlatnom medaljom za izuzetne zasluge u prosvetnim i kulturnim delatnostima i jačanju prijateljstva Srbije i Italije. To se dovodilo u vezu s njegovim budućim angažmanom u komisiji za preispitivanje doktorata Siniše Malog, iako je Veraldi odlikovan na predlog Filološkog fakulteta u Beogradu, s kojim godinama blisko saradjuje.
 
Siniša Mali je 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka (FON) odbranio doktorsku tezu pod nazivom "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije, teorijske koncepcije i iskustva Srbije". Na sajtu Peščanika 9. jula 2014. objavljen je tekst u kojem se navodi da je plagirano 33 odsto ili više teksta tog doktorskog rada.
 
Prema Pravilniku o postupku utvrdjivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, stručnu komisiju čine četiri člana, od kojih dva treba da imenuje FON, jednog Nacionalni savet za visoko obrazovanje, a jednog Veće grupacije društveno-humanističkih nauka. Formiranje stručne komisije za preispitivanje doktorata Siniše Malog nije na vidiku i zbog toga što Veće grupacije društveno-humanističkih nauka Univerziteta u Beogradu i dalje nema svoj predlog. 
 
Predsednik Veća Vladimir Cvetković kaže da na sednici Veća u petak tu tačku nije mogao da stavi na dnevni red, jer nema kandidata. On je objasnio da kandidate predlažu fakulteti i da je potreban ekonomista menadžer, ali da niko od članova Veća nije imao predlog ni sa matične, niti sa drugih visokoškolskih ustanova.
 
Na pitanje kako je moguće da Ekonomski fakultet nema kandidata, dekan te visokoškolske ustanove Branislav Boričić rekao je da to pitanje nije u nadležnosti Ekonomskog fakulteta kao institucije, već je potrebno da pojedinac prihvati članstvo u komisiji. 
 
"Nismo imali konkretan predlog, ali smo pokušali da nadjemo kandidata i sa našeg, kao i sa drugih domaćih i stranih visokoškolskih ustanova. Medjutim, ti ljudi nisu prihvatili da budu članovi stručne komisije", rekao je Boričić i dodao da se "Ekonomski fakultet nalazi u delikatnoj situaciji, jer se ovim problemom već bavio i na neki način izjasnio".
 
Doktorska disertacija Siniše Malog odbijena je na Ekonomskom fakultetu, nakon čega je on rad modifikovao i prijavio ga na FON-u.
  • Dejan

    14.12.2017 00:06
    Ako nas je istorija nesto naucila, to je da je blizu sudnji cas neprijatelju kada Italijan prebegne na drugu stranu. Ipak su oni najveci majstori preletanja u svetu, posteno bi bilo da najave smak ove bulumente od nase vlasti!
  • Ns

    13.12.2017 23:28
    -
    Nista meni tu nije jasno! Na Ekonomskom fakultetu mu je rad odbijen i on ga je modifikovao i odbranio na FON-u! !!!
    Pa doktorska disertacija se ne brani tako da dodjes - dobar dan ja doneo rad!!! Doktorske studije traju 3 godine! Jedino ako se FON i Ekonomski podudaraju u studijskom programu pa mu je priznato sve sa Ekonomskog! Ko tu zna! Samo sve je jasno cim ni komisiju ne mogu da oforme!
  • Triton

    13.12.2017 21:43
    Bojazan
    Kakve su samo kukavice ti naši vrli stručnjaci sa visokoškolskih ustanova. Ne smeju da kažu ni dža ni bu. Važno je ne zameriti se bilo kome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.