Obavezna prijava radnika od prvog radnog dana

Radnike u Srbiji poslodavci će morati da prijave od njihovog prvog radnog dana, utvrđeno je izmenama Zakona o radu koje je danas usvojila Skupština Srbije.
Precizirano je da je poslodavac dužan da, na osnovu ugovora o radu ili ugovora o obavljanju poslova, podnese prijavu na obavezno socijalno osiguranje pre stupanja zaposlenog na posao.
 
Novim rešenjima predviđeno je da je poslodavac dužan da vodi dnevnu evidenciju o prekovremenom radu zaposlenih, a precizirane su i odredbe o načinu dostavljanja otkaza.
 
Izmene tog zakona inicirao je Inspektorat za rad u sastavu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Predviđeno je da izmene stupe na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom glasniku".
 
Usvojene izmene Zakona o stečaju
 
Skupština Srbije danas je usvojila izmene Zakona o stečaju "koje će omogućiti bolje sprovođenje stečajnog postupka i poboljšati namirenje poverilaca, kao efikasniju borbu protiv korupcije i zloupotreba".
 
Precizirano je da će se stečajni postupci koji do sada nisu okončani biti okončani po propisima koji su važili do dana stupanja na snagu ovih izmena.
 
Predviđen je rok od devet meseci za prodaju imovine preduzeća u stečaju. Takođe, nova rešenja omogućavaju bolju naplatu poverilaca i smanjenje troškova, predviđa i kraće rokove za postupanje stečajnih upravnika i stečajnih sudija, a poboljšan je položaj obezbeđenih poverilaca.
 
Obezbeđenim poveriocima je priznato pravo učešća u odboru poverilaca, tako što će imati jednog člana u tom odboru. Predviđeno je i da određene radnje u stečajnom postupku mogu da se preduzimaju samo uz saglasnost obezbeđenog poverioca, na primer izdavanje u zakup imovine pod hipotekom.
 
Nova rešenja predviđaju i novi način procenjivanja imovine stečajnog dužnika koju će raditi licencirani procenitelj.
  • Pera Ložač

    15.12.2017 20:04
    možda...
    ''bile smo dobre dok smo političarima širile odela, još bolje kada smo im nova šivale, jer u stara nisu mogli stat. A gde smo danas?''

    ''a kad stignem do porte i do spuštene rampe, skinem kapu za sve na koji još pamte dan kad su ispred firme stale crne limuzine''

    ''Bog, domovina, nacija - svi na pod, ovo je privatizacija!''

    ''i gledam kulise ratuju sa statikom, k'o što nove elite ratuju s gramatikom, a prekoputa ispred Lidla moj sektor proizvodnje čeka! Uz jednu pivu iz kju-peka možda im večeras priznam kako smo pali bez ispaljenog metka na staru foru novog početka, na dan kad su ispred firme stale crne limuzineeee''


    lepo rekoh, ugrejalo mi se pivo...
  • 100%Таксиста

    15.12.2017 12:41
    @@@
    Пријава од првог радног дана, али да не може на радно место док га газда не пријави. Само тада ће га пријавити да узму М-4 образац, па га сутра одјави и за инспекције он ома шријаву и ту је завршено. Уз добру вољу Пустанове моћи ће га одјавити исти дан као и Впдоремонт мене,
  • Pl@viAndjeo

    15.12.2017 04:08
    Privatni Vrbas
    Neka pocnu od nekadasnjih giganta ,,Secerane-Karneksa-Vitala-Medele" i eto para u budzetu...Nego ce ovo udariti po ledjima sitnih privatnika...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.