CRTA: Skupština Srbije raskinula Memorandum o saradnji

Organizacija CRTA ocenila je da je poziv predsednice i tri potpredsednika Narodne skupštine toj organizaciji da se kandiduje na izborima, posle odluke da zatamni svoj sajt iz protesta zbog urušavanja parlamenta, pokazuje "suštinsko nerazumevanje uloga različitih aktera u demokratskom društvu".
Skupština Srbije raskinula je Memorandum o saradnji sa organizacijom CRTA, objavila je CRTA na svom Tviter nalogu.
 
Sajt Otvorenog parlamenta je zatamnjen juče i do daljeg neće objavljivati informacije o aktivnostima poslanika, jer usvajanje budžeta bez rasprave predstavlja urušavanje institucije parlamenta, saopšteno je iz organizacije CRTA.
 
Saopštenjem su reagovali predsednica parlamenta Maja Gojković i potpredsednici Veroljub Arsić, Vladimir Marinković i Đorđe Milićević koji su pozvali tu organizaciju da se "kandiduje na narednim parlamentarnim izborima i proveri svoju "političku" platformu, i podsetili na Memorandum o saradnji sa Skupštinom Srbije.
 
"Kao organizacija civilnog društva, koja već pet godina nastoji da građanima učini parlament bližim i da ih poveže sa narodnim poslanicima, svoju ulogu vidimo kao podršku građanima da ostvaruju svoja građanska prava. Nije uloga svih aktera u demokratskom društvu da se bore za vlast i da učestvuju na izborima. Kao organizacija civilnog društva nastojimo da pomognemo razvoj institucija, ali i da ih branimo u trenucima kada se krše demokratski principi", navodi CRTA.
 
Ta organizacija podsetila je i da je Memorandum o saradnji sa Narodnom skupštinom potpisan 2013, a da su njime definisana načela i vrednosti koje su se dve strane obavezale da razvijaju i brane, poput jačanja kontrolne i nadzorne funkcije skupštine i izgradnje poverenja između građana i skupštine.
 
"Ne želimo da učestvujemo u političkoj i stranačkoj borbi, ali želimo da se javno i otvoreno borimo za demokratske principe. Upravo zbog tih principa nastavljamo svoj protest i sajt Otvorenog parlamenta će ostati zamračen dok parlament ne počne da se vraća u demokratske tokove", navela je CRTA.
  • Dživdžan zbori

    15.12.2017 20:26
    @Živan
    U pravu si, s obzirom da nivo despotizma i zloupotreba čudno je da na bilo šta obraćaju pažnju. Pogotovo na ostrva društvene normalnosti i civilizacije u ovoj žabokrečini od Srbije koja predstavljaju Birn, Krik, CRTA i njima slične organizacije. A ti Živane razmisli da li bi radije da imaš zaštitu nekih građanskih sudova i društva ili bi da te kadija tuži i kadija ti sudi...
  • Zivan

    15.12.2017 18:39
    Uopšte mi nije jasno zbog čega iko iz vladajuće strukture obraća pažnju na društvene anomalije kao što su Krik, Birn, Crte.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.