Elektronski dnevnik u 60 škola, roditelji još uvek nemaju šifre

Od početka školske godine u 60 osnovnih i srednjih škola ocene, izostanke i pohvale učenicima učitelji i nastavnici, umesto u papirne dnevnike, beleže elektronski.
Elektronski dnevnik u 60 škola, roditelji još uvek nemaju šifre
Foto: Pixabay
EsDnevnik uveden je ove godine kao pilot projekat, a osim 60 škola u kojim već funkcioniše, još 500 je zainteresovano za novi sistem, prenosi Tanjug.
 
Rukovodilac projekta "E prosveta" Bojan Radić kaže da je najvažnije da škole iskažu volju i želju da se uvede esDnevnik koji je "lagan za primenu", jer funkcioniše kao portal.
 
"Uslov da se u neku školu uvede esDnevnik je i IKT opremljenost škole", rekao je Radić za Tanjug i dodao da to znači da škole imaju računare i dobar interet.
 
On je naglasio da je predviđeno da u narednih pet godina sve škole uvedu elektronski dnevnik (esDnevnik), a to znači da će se sa papirne potpuno preći na elektronsku evidenciju ocena, izostanka, pohvala. Radić dodaje da esDnevnik omogućava nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima škola da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima.
 
Kako bi se obezbedila veća objektivnost ideja je da sve ocene učenika mogu da vide samo razredni starešina, direktor, a da nastavnici mogu da vide samo svoje, a ne ocene svojih kolega. EsDnevnik treba da omogući i roditeljima da imaju uvid u ocene svoje dece i izostanke, ali u 60 škola u kojima je počeo pilot projekat, roditelji još nisu dobili svoje šifre.
 
"Modul za roditelje je završen. U proceduri smo rešavanja pravnih pitanja i očekujemo da će to brzo da se završi", rekao je Radić.
 
On je dodao da poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić treba da da saglasnost i to je jedna od stvari koja se čeka.
 
Uvažena je preporuka psihologa i pedagoga da roditelji ocene dece vide sa dva dana zakašnjenja, kako bi se dala mogućnost učenicima da sami saopšte roditeljima koju su ocenu dobili.
 
Jedna od škola u kojoj je uveden esDnevnik je i osnovna školi Kralj Petar Prvi, čiji direktor Mladen Stevanović kaže da su brojne prednosti vođenja elektronske evidencije, te da se u realnom vremena dobija uvid u sve što se dešava u školi.
 
"Preko elektronskog dnevnika možemo da dođemo do svih informacija koje su relevantne i za određene učenike i za određene nastavnike u vrlo kratkom periodu. On je preuzeo sve ono što su pisane verzije dnevnika u sebi sadržavale kao obrazac. U početku je postojalo malo uzdržanosti. Taj otpor je nešto prirodno i normalno, kao u svemu što je novo i nepoznato. Ako su navikli da rade na jedan način 30 godina, jako je teško i moramo to da razumemo. Međutim, čak i oni koji su uslovno rečeno bili nepoverljivi prema elektronskom dnevniku, opcije i mogućnosti koje taj dnevnik daje razuverili su ih", pojasnio je Mladenović za Tanjug.
 
Poznata je stvar da većina nastavnika ima pedagoške sveske u koje beleže uspehe i postignuća učenika, a Mladenović kaže da i elektronski dnevnik daje mogućnost beleženja napomena o postignućima učenika.
 
Elektronski dnevnik je samo jedan od pet servisa u okviru projekta "E prosveta". Kasnije je planirano da se uvodi "E lektira", "virtuelni muzeji", informacioni sistem za analitiku učenja, nacionalna platforma za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih, obrazovnih sadržaja.
  • procitajte

    03.09.2018 20:35
    NE ZNAM STA DA MISLIM
    Vecina kaze kako je ovo namesteno kako bi kasnije te nase podatke iskoristili.I sami znamo kakva nam je drzava samim ti morali bismo dobro da razmislimo,da li je e-dnevnik toliko bitan?Sta je tesko upisati par ocena u dnevnik,svakako svaka ocena se vidi na kraju i ne moze biti sakrivena.Tako da zaista biste morali da stavite prst na celo i razmislite,da li je vredno rizika.Pisanje ocena je posao nastavnika,za sta ga placaju?!Da ga mrzi da pise ocene,strasno zaista ne razumem takvo ponasanje!
  • Nema

    11.04.2018 22:13
    Šta da se radi
    Šta da radimo sa školama na selu gde nema interneta? Na to pitanje rečeno je radite od kuće. Pored dvoje male dece mogu da radim tek od 22h a kakva mi je tad koncentracija a ne bi trbalo da se pogresi.Ovo stvarno nema smisla nikakvog. A da ne pričam sto duplo radimo.
  • Maj

    10.04.2018 20:41
    Bruka
    Zar ne reče ministar da će svi dobiti tablete,kao sredstvo za rad. Nama trebaju tablete. Prosvetni radnici ustanimo i kažimo DOSTA! Papirologiju i ovako imamo preko glave a sad će biti kao bolje jer ćemo kuckati po tastaturi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija