Komšije, kao upravnici zgrada, traže da budu plaćeni

Uvođenjem profesionalnih upravnika, u mnogim zgradama je nastao još veći raskol, jer ni komšije koje su godinama volonterski bile predsednici kućnih saveta taj posao više neće da rade za džabe.
Komšije, kao upravnici zgrada, traže da budu plaćeni
Foto: Pixabay
U mnogim zgradama su uveli obavezno plaćanje i za upravnike iz redova stanara, pišu Novosti
 
Razlika je uglavnom to što je komšijska tarifa malo niža nego kod profesionalca i, u zavisnosti od dela naselja i grada, iznosi od 150 do 400 dinara. Upravnici za angažovanje u slobodno vreme traže određenu nadoknadu, s obzirom na to da će u skladu s novim Zakonom o stanovanju imati mnogo više obaveza.
 
Dragoljub Ranđelović iz niškog Udruženog pokreta slobodnih stanara kaže da je 10 godina bio predsednik skupštine stanara i da nikad nije tražio nadoknadu za svoj rad.
 
"Ranije su u nekim zgradama samo blagajnici simbolično naplaćivali svoje usluge, a predsednici zgrada nisu. Prema novom zakonu, ove dve funkcije su objedinjene. U našoj zgradi, na primer, komšinica koja je izabrana dobijaće 150 dinara po stanu. Ona će obavljati obe uloge", kaže Ranđelović za Novosti.
 
Vlasnici stanova u višespratnici u beogradskom naselju Medaković još nisu izabrali upravnika, ali su se dogovorili da će ga plaćati po 400 dinara.
 
"Niko od komšija nije pravio problem i svi su pristali da plaćaju. Kod određivanja cene smo se rukovodili prosečnom tarifom profesionalnih upravnika koji rade u Beogradu. Smatramo da komšije imaju čak i veću odgovornost i više obaveza od profesionalnih upravnika, jer žive u zgradi i stalno su dostupni", kaže Silvija G.
 
U Ministarstvu građevinarstva kažu da novi zakon ne predviđa obavezu plaćanja upravnika, ali je ni ne zabranjuje.
 
"Svakako, ako je volja stanara da izdvoje naknadu za rad svog komšije, jer radi za dobrobit svih, trebalo bi da zaključe ugovor o delu ili neki drugi ugovor koji bi pružio osnov da se na zakonit način obavi plaćanje. U slučaju da skupština stambene zajednice odluči da će upravnik za svoj rad primati novčanu naknadu, treba da odredi i njenu visinu", kažu u ministarstvu.
 
U Ministarstvu napominju da plaćanje upravnika iz redova stanara može biti regulisano i posebnim pravilima vlasnika. Taj akt se usvaja jednoglasno, od strane svih vlasnika posebnih delova, a njime se uređuju međusobni odnosi, prava i obaveze u pogledu upravljanja i održavanja zgrade.
 
Visina naknade koju bi vlasnici posebnih delova plaćali upravniku ne mora biti usklađena sa iznosima koje propisuju jedinice lokalne samouprave. U resornom ministarstvu kažu da stanari odlučuju koliko će platiti svom upravniku, odnosno komšiji, za rad i trud.
 
Ranđelović kaže da ranije nije bilo lako naći nekog ko će menjati sijalice i voditi računa o zgradi, ali da je u Nišu interesovanje za upravljanje znatno poraslo od kada je otvorena mogućnost da se i komšijama ova usluga plati.
  • Nebojša

    29.01.2018 09:31
    I treba da budu plaćeni
    I trebaju da budu plaćeni, samo moraju da plate na svoja primanja na osnovui ugovora o delu POREZE I DOPRINOSE.
    Sada ćemo da vidimo da li će svi oni da rade BESPLATNO ili će u skladu sa zakonom morati da naprave ugovor o delu i da plaćaju poreze i doprinose na te prihode.
    Statistika veoma jasno kaže da imamo slučajeve gde običan upravnik je upravnik u nekoliko zgrada što je zakonom zabranjeno, jer može da bude upravnik samo u svojoj zgradi.
    Ako se to ne sankcioniše onda je i ovaj zakon samo primer kako se donose zakoni koji se ne primenjuju.
    Zakon su pisali oni koji održavaju zgrade a najgora odulka po vlasnike stanova i poslovnih prostora je ta da izaberu istog i za upravljanje i za održavanje.
  • Ns

    17.12.2017 18:50
    Sto je to sporno? Ja placam komsinici i nije mi zao. Zena dobro obavlja posao.
  • Pera

    17.12.2017 18:41
    Pojedini stanari ne placaju i po vise od godinu dana ni stavku "prihodi stambene zajednice"putem Informatike a kako ce tek placati naknadu za rad upravnika?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija