Srbija naredne godine domaćin simulacione vežbe sa NATO

Srbija će, kako je najavljeno, prvi put naredne godine biti domaćin terenske simulacione vežbe u oblasti vanrednih situacija u zajedničkoj organizaciji sa NATO, odnosno Evroatlanskim centrom za odgovor u slučaju katastrofa (EADRCC).
Kako piše portal "Juropijen vestern Balkans" (EWB), Srbija je uspešno učestvovala u sličnim vežbama koje su se prošle i ove godine održale u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Kada je u pitanju javna diplomatija, stiče se utisak da na ovom planu postoji daleko više prostora za usavršavanje.
 
To je, kako se navodi, potvrdio i vršilac dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova Republika Srbije Branimir Filipović, istakavši to područje kao problematično.
 
"Oblast javne diplomatije je identifikovana kao najslabija karika - uz ocenu da je potrebno dodatno angažovanje i naše i NATO strane na planu boljeg informisanja javnosti o dometima međusobne saradnje."
 
On je i najavio određene promene kada je u pitanju predstojeća revizija IPAP na ovom planu.
 
"Pripremili smo nacrt Strateških smernica za informisanje javnosti o procesu saradnje Srbije i NATO kroz program Partnerstvo za mir, koji će uskoro biti upućen na usvajanje Vladi Srbije", istakao je Filipović. Objasnio je potrebu da se objektivno i blagovremeno javnosti predoče dobiti ove saradnje uz cilju adekvatnog predstavljanja državnih aktivnosti.
 
Sa druge strane, vojni analitičar Aleksandar Radić nema takav utisak, s obzirom da godišnja evaluacija IPAP sporazuma nije poznata javnosti. „
 
"Stav aktuelnih vlasti je da se poverljivim tretira sadržaj dokumenata i aktivnosti za koje je u praksi našeg regiona uobičajeno da su javne teme i da se o njima obaveštavaju stručna javnost i novinari", rekao je Radić.
 
Dakle, stanje komplikuje činjenica da se godišnja evaluacija IPAP ne prikazuje javnosti. Ukoliko bi do toga došlo, zainteresovana javnost bi mogla da ima jasan uvid koliko je sveobuhvatan obim saradnje Srbije i NATO.
 
Na taj način, lakšim pristupom činjenicama o stepenu kooperacije i koristi po Srbiju, lakše bi se stalo na put tabloidnim naslovima poput "NATO sprema invaziju na Srbiju", ali i otvorila mogućnost da čitavo društvo u sagledavanju bezbednosne pozicije naše zemlje prevaziđe emotivne elemente.
 
IPAP, Individualni akcioni plan partnerstva predstavlja najintenzivniji oblik bilateralne saradnje NATO sa zemljama koje nisu članice ovog saveza. Ovaj mehanizam saradnje nastao je 2002. godine na samitu zemalja članica NATO-a u Pragu, sa ciljem da se uspostavi sveobuhvatnija saradnja sa partnerskim zemljama, kao i da ona bude što je moguće više prilagodjena potrebama i interesima svakog od partnera.
  • Piplfoks

    18.12.2017 10:43
    @Обсервер

    Pa tako se stoka korak po korak uljuđuje; veruj mi, nisam ni ja pristalica te 'mic po mic' metode, kvalitetnije bombardovanje jedna laka okupacija bi bila mnogo bolja!
  • Обсервер

    18.12.2017 10:30
    Корак по корак
    Тако се зове тактика приближавања хоботнице у њиховом геополитичком интересу. Сакрију пипке, ако је у њиховом интересу, а транспарентни су у вези лаких нота. Тако су нам и увели геј парде, сад је то сасвим нормално и нисмо ни осетили како су нам га увалили. Вежбали су они на нама и те како, тако да је резултанта смањење броја становника, поплава неизлечивих болести и економска катастрофа. Летос је изгорело пола Црне Горе па су се ту показали, како су ''способни'' за помоћ. Немојте молимо вас да нам помажете, ми са Данајаца бојимо и када нам поклоне доносе !
  • 1999

    17.12.2017 18:04
    Nanu im naninu
    Imaćemo sledeći problem: Ovi će da uđu - ali neće hteti da izađu, kao u Siriji.
    Stacioniraće se i praviti blesavi. A nas činiti metom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.